Smorodinówka
Smorodinówka
Składniki:
- 1 ½ kg dojrzałych czarnych porzeczek,
- ¼ kg cukru,
- 1 ½ l czystej wódki (45%),
- ¼ l spirytusu (96%),
Przygotowanie:
- Owoce oczyścić, usunąć szypułki, opłukać, osuszyć i włożyć do niewielkiego gąsiorka lub słoja, przesypując cukrem.
- Zamknąć hermetycznie i pozostawić na miesiąc w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie okna, tak aby na owoce padały promienie słońca.
- Powstały sok odlać, wlać do wyparzonego wrzątkiem naczynia i wstawić do lodówki, a owoce zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie.
- Następnie zlać nalewkę, dodać sok porzeczkowy i spirytus, wymieszać i przelać z powrotem do czystego gąsiorka.
- Szczelnie zamknąć i pozostawić na 2 miesiące.
- Następnie przecedzić przez bibułę filtracyjną lub przez czterokrotnie złożoną gazę, odstawić do sklarowania i rozlać do butelek.
Smorodinówka do spożycia będzie się nadawała na Boże Narodzenie. Jest to nalewka, która spożywana z umiarem, ma zapewniać zdrowie i długowieczność.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]