Napoje alkoholoweŚwiąteczne i karnawałowe

Smorodinówka

Smorodinówka


Składniki:

  • 1 ½ kg dojrzałych czarnych porzeczek,
  • ¼ kg cukru,
  • 1 ½ l czystej wódki (45%),
  • ¼ l spirytusu (96%),

Przygotowanie:

  1. Owoce oczyścić, usunąć szypułki, opłukać, osuszyć i włożyć do niewielkiego gąsiorka lub słoja, przesypując cukrem.
  2. Zamknąć hermetycznie i pozostawić na miesiąc w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie okna, tak aby na owoce padały promienie słońca.
  3. Powstały sok odlać, wlać do wyparzonego wrzątkiem naczynia i wstawić do lodówki, a owoce zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie.
  4. Następnie zlać nalewkę, dodać sok porzeczkowy i spirytus, wymieszać i przelać z powrotem do czystego gąsiorka.
  5. Szczelnie zamknąć i pozostawić na 2 miesiące.
  6. Następnie przecedzić przez bibułę filtracyjną lub przez czterokrotnie złożoną gazę, odstawić do sklarowania i rozlać do butelek.

Smorodinówka do spożycia będzie się nadawała na Boże Narodzenie. Jest to nalewka, która spożywana z umiarem, ma zapewniać zdrowie i długowieczność.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x