Dania głównePRZEPISY

Sola w białym winie


Sola w białym winie

jest fran­cu­ską po­tra­wą. Prze­pis na tą po­tra­wę znaj­dziesz w na­szym ser­wi­sie.


Składniki:

  • 1,5 kg soli,
  • 1 ce­bu­lę,
  • 1 łyż­kę ma­sła,
  • na­tka pie­trusz­ki,
  • 5 zia­re­nek pie­przu bia­łe­go,
  • 1 cy­try­nę,
  • 1 bu­tel­kę wy­traw­ne­go bia­łe­go wina,
  • ¼ łyż­ki mąki,
  • ¼ łyż­ki ma­sła,
  • ½ szklan­ki gę­stej śmie­ta­ny,
  • 3 żółt­ka.

Sola w białym winie – przygotowanie:

  1.  Ryby oczy­ścić, zdjąć skó­rę, na­trzeć so­kiem z cy­try­ny, usu­nąć ości i grzbie­ty, po­dzie­lić na por­cje.
  2. W ema­lio­wa­nym ron­dlu udu­sić na ma­śle cien­ko po­kro­jo­ną w pla­ster­ki ce­bu­lę, do­dać po­sie­ka­ną na­tkę pie­trusz­ki, sól i gru­bo utłu­czo­ny pieprz.
  3. Kie­dy ce­bu­la się pod­du­si, uło­żyć na niej por­cje ryby, po­lać resz­tą soku z cy­try­ny, za­lać bia­łym wi­nem, przy­kryć po­kryw­ką, do­pro­wa­dzić do wrze­nia i od­sta­wić na mały ogień.
  4. Gdy ryba bę­dzie mięk­ka, zlać z niej sos i do­ło­żyć do nie­go mąkę utar­tą z ma­słem, za­go­to­wać, do­dać śmie­ta­nę, szyb­ko mie­sza­jąc trze­pacz­ką do so­sów wpu­ścić 3 żółt­ka.
  5. Sos pod­grzać, aby był go­rą­cy, prze­trzeć przez gę­ste sit­ko, po­so­lić.
  6. Uło­żyć na ta­ler­zach por­cje ryby i po­lać so­sem.
  7.  Po­da­wać z ry­żem na syp­ko lub fryt­ka­mi.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x