PRZEPISYSosy

Sos beszamelowy z mlekiem

Sos beszamelowy z mlekiem.

Popularny sos. Przepis, który oczywiście trzeba znać w każdej kuchni. Wiele potraw wymaga dodatku tego prostego w przygotowaniu, lecz niezastąpionego sosu.


Składniki:

  • 4 dag masła lub margaryny,
  • 4 dag mąki,
  • ⅓ – ½ mleka,
  • sól,
  • 1 – 2 żółtka lub 1 jajo,
  • 1 kostka przyprawy do zup,

Przygotowanie:

  1. Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, najpierw zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, dodać sól, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup, zagotować, wymieszać z żółtkami.
  2. (Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je najpierw ubić na pulchną masę).
  3. Do utartych trzepaczką żółtek  wlewać po trochu gorącego sosu, stale mieszając, podgrzewać uważając, aby się nie „zwarzył”.
  4. Sos beszamelowy z mlekiem nadaje się do zapiekania potraw mięsnych, półmięsnych, ryb, jaj, warzyw itp.
  5. Po oblaniu potrawy można ją posypać tartym serem tylżyckim, szwajcarskim lub innym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x