PRZEPISYSosy

Sos beszamelowy ze śmietaną

Sos beszamelowy ze śmietaną

jest też używany jako dodatek do wielu potraw. Np do mięs, ryżu, makaronów, zapiekanek, do pizzy. Wymyślony faktycznie przez mistrzów kuchni – Francuzów za czasów Ludwika XVII.

Składniki:

  • 4 dag masła lub margaryny,
  • 4 dag mąki,
  • ¼ l śmietany,
  • ⅛ l rosołu, mleka lub wody,
  • 1 – 2 żółtka,
  • sól,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • 4 dag żółtego sera (ementaler, tylżycki),

Przygotowanie:

  1. Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, wpierw zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem lub mlekiem.
  2. Zagotować, przyprawić do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, później wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem.
  3. Podgrzać ale nie gotować.
  4. Sos beszamelowy ze śmietaną używa się do zapiekania potraw jarskich, rybnych, mięsnych.
  5.  Do sosu można dodać połowę tartego sera podpuszczkowego, resztę użyć na posypanie po wierzchu potrawy przed zapiekaniem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x