Sos boloński

Sos boloński

/wł. salsa bolognese/



Składniki:

  • 20 dag siekanej wołowiny, 
  • 5 dag boczku wędzonego, 
  • 1 mała cebulka, 
  • 1 średnia marchewka, 
  • 3 dag masła klarowanego, 
  • ⅛ l rosołu, 
  • 1 kieliszek czerwonego wina, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1­ kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 5 dag pieczarek, 
  • 1 łyżeczka mąki, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • natka pietruszki, 
  • pieprz, sól, 
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Obraną marchewkę, wraz z boczkiem najpierw zmielić w maszynce i poddusić na oliwie, dodać do tego roztarty czosnek. 
  2. Natomiast wołowinę obsmażyć na  maśle razem z drobno pokrajaną cebulą. 
  3. Wymieszać z przysmażonym boczkiem, dodać obrane, pokrojone pieczarki, później dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. 
  4. Oprószyć potrawę mąką, lekko ją zrumienić, dodać też pastę pomidorową oraz wino i rosół. 
  5. Gotować wszystko na bardzo małym ogniu przez około 1 godz. podlewając wodą. 
  6. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać do tego łyżkę posiekanej natki pietruszki. 
  7. Sos boloński podawać oczywiście do spaghetti

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x