Sos cebulowy biały – soubise
Sos Cebulowy Biały – Soubise
Składniki:
- 20 dkg cebuli,
- 3 dkg masła lub margaryna,
- 3 dkg mąki,
- ¼ – ⅛ l wywaru z włoszczyzny lub rosołu,
- ⅛ l śmietany lub śmietanki,
- sól, cukier,
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić, dodać tłuszcz, zalać ¼ wrzącej wody, ugotować do miękkości,
- Przetrzeć przez sito razem z wywarem, ⅛ l wywaru lub rosołu (zimnego)
- Zmieszać z mąką, dodać przetartą cebulę, zagotować.
- Połączyć ze śmietaną, lub śmietanką, przyprawić solą i cukrem.
- Sos powinien być gęsty.
- Można dodać żółtko i szczyptę pieprzu.
- Sos cebulowy biały używać do jaj, kotletów, sztuki mięsa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]