PRZEPISYSosy

Sos cebulowy biały – soubise

Sos Cebulowy Biały – Soubise


Składniki:

  • 20 dkg cebuli,
  • 3 dkg masła lub margaryna,
  • 3 dkg mąki,
  • ¼ – ⅛ l wywaru z włoszczyzny lub rosołu,
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki,
  • sól, cukier,

 


Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, dodać tłuszcz, zalać ¼ wrzącej wody, ugotować do miękkości,
  2. Przetrzeć przez sito razem z wywarem, ⅛ l wywaru lub rosołu (zimnego)
  3. Zmieszać z mąką, dodać przetartą cebulę, zagotować.
  4. Połączyć ze śmietaną, lub śmietanką, przyprawić solą i cukrem.
  5. Sos powinien być gęsty.
  6. Można dodać żółtko i szczyptę pieprzu.
  7. Sos cebulowy biały używać do jaj, kotletów, sztuki mięsa.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x