Sos chrzanowy

Sos chrzanowy


Składniki:

  • 8 – 10 dag chrzanu (1 gruby korzeń),
  • 3 dag mąki,
  • sól, cukier,
  • ¼ litra wywaru z włoszczyzny lub rosołu,
  • ⅛ litra śmietany,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Chrzan oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach.
  2. Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy lub ocet, cukier do smaku, zagrzać mieszając.
  3. Połączyć z gęstą śmietaną.
  4. Można dodać 2 -3 dag masła.
  5. Jeżeli chce się użyć sosu chrzanowego do zapiekania z mięsem lub innymi potrawami, należy go zaciągnąć 1 -2 żółtkami.
  6. Potrawę do zapiekania zalewa się zimnym, gęstym sosem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x