PRZEPISYSosy

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos grzybowy ze świeżych grzybów.

W sezonie grzybowym raz na jakiś czas robię sos grzybowy ze świeżych grzybów. Uwielbiam. Zarówno zbierać, jak też przyrządzać, a najbardziej degustować! Poza sezonem zawsze mam również zapas zamrożonych grzybków. Zrobiony wtedy podobnym sposobem sos jest prawie taki, jak ze świeżych. 🙂


Składniki:

  • 40 dag świeżych grzybów,
  • 5 dag cebuli,
  • zielenina,
  • 3 dag mąki,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić z ziemi i piasku, wpierw przyciąć trzony, opłukać, pokroić w drobne, cienkie paski.
  2. Cebulę obrać, opłukać, następnie pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów.
  3. Zalać ¼ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, podprawić mąką, przyprawić solą, pieprzem, zagotować.
  4. Połączyć ze śmietaną. Można dodać 2 – 3 dag masła, 1 łyżkę siekanego koperku i siekanej zielonej pietruszki

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x