Sosy

Sos grzybowy

Sos grzybowy z suszonych grzybów

jest też doskonałym dodatkiem do wielu naszych potraw. Najlepiej przyrządzić go bowiem, kiedy gotujemy określoną potrawę, lecz można go również przetrzymać w lodówce, a nawet zamrozić. Nie straci także swego smaku.


Składniki:

  • 2 – 3 dag grzybów suszonych,
  • ⅛ śmietany,
  • 3 dag mąki,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie, najpierw namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie i w tej samej wodzie ugotować.
  2. Wywar z grzybów natomiast odparować do ¼ l.
  3. Rozmieszać mąkę z zimnym wywarem z grzybów, dodać drobno posiekane grzyby, osolić, zagotować.
  4. Sos grzybowy połączyć ze śmietaną.
  5. Można dodać szczyptę pieprzu i 1 – 2 dag masła.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x