Sos holenderski

Sos holenderski


(na podstawie żółtek ucieranych z masłem)

Składniki:

  • 6 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • ⅛ l rosołu mięsa lub z ryby,
  • ⅛ l białego wytrawnego wina,
  • cytryna, sól,

Przygotowanie:


  1. Wywar z mięsa silnie zagrzać z winem.
  2. Masło utrzeć z żółtkami trzepaczką w kształcie rózgi.
  3. Wstawić z miską do gorącej wody i ubijać na parze, dodać cienkim strumieniem gorący wywar mięsny z winem.
  4. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
  5. Gdy sos zgęstnieje, natychmiast podawać.
  6. Sos ten podaje się do polędwicy, kalafiorów, szparagów lub innych jarzyn i do ryb.
  7. Podając sos do ryb należy przyrządzić go na wywarze rybnym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x