PRZEPISYSosy

Sos ketchup

A co, jeśli miałbyś pod ręką własnej roboty sos, ketchup? Poznaj prosty przepis, jak go wykonać.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • ¼ kg cebuli,
  • 20 dag cukru,
  • 3 dag soli,
  • ¾ szklanki octu,
  • ½ gałki muszkatołowej,
  • kilka ziaren pieprzu i goździków,
  • kawałek cynamonu.
ketchup-dot-dog
Ketchup do hot-doga.

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć podzielić na kawałki, dodać umytą, pokrojoną cebulę, włożyć do rondla i początkowo pod przykryciem rozparować, następnie odkryć i dalej podgrzewać.
  2. Przyprawy aromatyczne ugotować z octem, odstawić do wystudzenia pod przykryciem.
  3. Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć, doprawić cukrem, dodać przecedzony wywar octowy, dobrze wymieszać i dalej dusić przez co najmniej 2 godziny, najlepiej podkładając pod naczynie podkładkę przeciw przywieraniu.
  4. Gdy przecier zgęstnieje przekładamy do słoiczków sos – ketchup, lub do butelek z szeroką szyjką, napełniając je do pełna, szczelnie zamknąć.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x