Sos ketchup
A co, jeśli miałbyś pod ręką własnej roboty sos, ketchup? Poznaj prosty przepis, jak go wykonać.
Składniki:
- 3 kg pomidorów,
- ¼ kg cebuli,
- 20 dag cukru,
- 3 dag soli,
- ¾ szklanki octu,
- ½ gałki muszkatołowej,
- kilka ziaren pieprzu i goździków,
- kawałek cynamonu.
Przygotowanie:
- Pomidory umyć podzielić na kawałki, dodać umytą, pokrojoną cebulę, włożyć do rondla i początkowo pod przykryciem rozparować, następnie odkryć i dalej podgrzewać.
- Przyprawy aromatyczne ugotować z octem, odstawić do wystudzenia pod przykryciem.
- Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć, doprawić cukrem, dodać przecedzony wywar octowy, dobrze wymieszać i dalej dusić przez co najmniej 2 godziny, najlepiej podkładając pod naczynie podkładkę przeciw przywieraniu.
- Gdy przecier zgęstnieje przekładamy do słoiczków sos – ketchup, lub do butelek z szeroką szyjką, napełniając je do pełna, szczelnie zamknąć.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]