Sos majonezowy oszczędny na kulu
Sos majonezowy oszczędny “na kulu”
Składniki:
- 4 dag masła,
- 4 dag mąki,
- 1 surowe żółtko,
- ⅛ l oleju rafinowanego,
- sól, cukier,
- cytryna, kwasek cytrynowy lub ocet,
- wywar mięsny lub jarzynowy,
Przygotowanie:
- Z masła i z mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją ¼ l wywaru, zagotować.
- Sos powinien być gęsty (schłodzić, wymieszać dokładnie z surowym żółtkiem).
- Ucierać trzepaczką w kształcie rózgi w jedną stronę, wkrapiać olej.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem, można dodać trochę musztardy.
- Jeżeli potrzeba – rozrzedzić wywarem.
- Doskonale nadaje się do przyrządzania różnych sałatek.
- Sos majonezowy oszczędny: można najpierw utrzeć majonez z żółtka i z oleju, a następnie stopniowo dodawać ostudzoną zasmażkę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]