Sos mięsny
Sos mięsny
Składniki:
- 30 dag wieprzowiny z kością,
- 6 dag cebuli,
- ½ liścia laurowego,
- 5 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, zrumienić silnie na części tłuszczu, pod koniec osmażania dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić.
- Mięso i cebulę przełożyć do rondelka, dodać wyjęte kości, liść laurowy, pieprz, zalać niedużą ilością wody, dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
- Stopić 3 dkg tłuszczu, dodać 3 dkg lekko zrumienionej mąki, zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem z mięsa.
- Kości wyjąć, rozprowadzoną zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i karmelem, można dodać paprykę, 2 dkg masła.
- Sos mięsny podawać do klusek, makaronu, ziemniaków, kasz lub knedli.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]