Mięso - potrawySosy

Sos musztardowy

Sos musztardowy, ostry

stanowi też uzupełnienie przygotowywanych potraw. Stosujemy go przy przygotowywaniu pieczeni, pasztetów, pasztecików, wieprzowiny, jagnięciny, czy cielęciny.


Składniki:

  • 3–4 dag musztardy,
  • 3 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • ¼ –⅓ l rosołu,
  • 2 dag masła,
  • sól, cukier,
  • cytryna, kwasek cytrynowy lub ocet,

Przygotowanie:

  1. Cebulę wpierw obrać, opłukać, pokroić w talarki, udusić z tłuszczem, przetrzeć przez sito.
  2. Dodać również lekko zrumienioną mąkę, zmieszać, rozprowadzić rosołem, przyprawić do smaku musztardą, solą, cukrem i zagotować.
  3. Można też  dodać 2 dag masła.
  4. Zamiast gotować rosół można także dodać 1 łyżkę ekstraktu „Rosół z kury” lub 2 kostki przyprawy do zup.
  5. Sos musztardowy podawać np do pasztecików, pasztetu na gorąco, pieczeni wieprzowej.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x