PRZEPISYPrzetwory domoweSosy

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

uzyskuje się je poprzez obróbkę termiczną składników. Składnikiem wielu potraw są sosy przyrządzone w oparciu o pomidory lub koncentraty – «sosy pomidorowe».
Sosy można używać bezpośrednio po przyrządzeniu, albo przechowywać przez pewien okres czasu.


Składniki:

  • 40 dag świeżych, dojrzałych pomidorów lub 6 dag koncentratu pomidorowego (12%),
  • 3 dag cebuli,
  • ¼ l wywaru z włoszczyzny lub rosołu,
  • 3 dag mąki,
  • 3 dag masła lub margaryny,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz
  • cukier,

Przygotowanie:

  1. Pomidory opłukać, pokroić na kawałki, najpierw zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, pokrojoną cebulę.
  2. Następnie udusić pod przykryciem.
  3. Później pomidory przetrzeć razem z cebulą.
  4. Zimny wywar lub rosół rozmieszać z mąką i pomidorami, następnie przyprawić do smaku solą, cukrem, zagotować.
  5. Sos pomidorowy połączyć ze śmietaną.
  6. Można dodać szczyptę pieprzu i 1 – 2 dag masła.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x