Sos pomidorowy
Sos pomidorowy
uzyskuje się je poprzez obróbkę termiczną składników. Składnikiem wielu potraw są sosy przyrządzone w oparciu o pomidory lub koncentraty – «sosy pomidorowe».
Sosy można używać bezpośrednio po przyrządzeniu, albo przechowywać przez pewien okres czasu.
Składniki:
- 40 dag świeżych, dojrzałych pomidorów lub 6 dag koncentratu pomidorowego (12%),
- 3 dag cebuli,
- ¼ l wywaru z włoszczyzny lub rosołu,
- 3 dag mąki,
- 3 dag masła lub margaryny,
- ⅛ l śmietany,
- sól, pieprz,
- cukier,
Przygotowanie:
- Pomidory opłukać, pokroić na kawałki, najpierw zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, pokrojoną cebulę.
- Następnie udusić pod przykryciem.
- Później pomidory przetrzeć razem z cebulą.
- Zimny wywar lub rosół rozmieszać z mąką i pomidorami, następnie przyprawić do smaku solą, cukrem, zagotować.
- Sos pomidorowy połączyć ze śmietaną.
- Można dodać szczyptę pieprzu i 1 – 2 dag masła.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]