PRZEPISYSosy

Sos potrawkowy (poulette)

Sos Potrawkowy

(Poulette) sos na podprawie zacieranej żółtkami. 


W sosie nie utworzą się grudki, jeśli miesza się go trzepaczką. Jeśli chce się użyć sosu do zapiekania z mięsem, albo innymi potrawami po podprawieniu go żółtkami wystudzonym podlewa się i zapieka. Zamiast mąki można użyć białej zasmażki.

Składniki:

  • 4 dag masła,
  • 3 dag mąki,
  • ½ l rosołu,
  • 1 – 2 żółtka,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1.  Mąkę rozetrzeć z masłem na talerzu, zdjąć z talerza, włożyć do rondelka, wlewać po trochu ciepły rosół i mieszając zagotować.
  2.  Podprawić do smaku solą, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, połączyć z żółtkami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x