Sos rumowy
Sos rumowy (dla dorosłych).
Składniki:
- 1 szklanka wytrawnego wina,
- kawałek cynamonu,
- 3 – 4 goździki,
- 3 łyżki cukru,
- ½ opakowania cukru wanilinowego,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżki mąki,
- sok z cytryny,
- ¼ szklanki rumu,
Przygotowanie:
- Zagotować wpierw wino z korzeniami i kawałkiem skórki cytrynowej.
- Masło stopić, nie rumienić, następnie wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić winem, mieszając zagotować, dodać cukier wanilinowy i sok z cytryny.
- Wymieszać, później sprawdzić smak, ewentualnie dodać nieco cukru, ostudzić, oziębić.
- Na koniec, do zimnego sosu dodać rum, wymieszać.
- Podawać do budyniów, deserów z kasz, naleśników.
- Z sosem rumowym podawać również gotowane owoce.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]