SosyWyroby cukiernicze

Sos rumowy

Sos rumowy (dla dorosłych). 


Składniki:

  • 1 szklanka wytrawnego wina, 
  • kawałek cynamonu
  • 3 – 4 goździki, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka masła, 
  • ½ łyżki mąki, 
  • sok z cytryny, 
  • ¼ szklanki rumu,

Przygotowanie:

  1. Zagotować wpierw wino z korzeniami i kawałkiem skórki cytrynowej. 
  2. Masło stopić, nie rumienić, następnie wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić winem, mieszając zagotować, dodać cukier wanilinowy i sok z cytryny. 
  3. Wymieszać, później sprawdzić smak, ewentualnie dodać nieco cukru, ostudzić, oziębić. 
  4. Na koniec, do zimnego sosu dodać rum, wymieszać. 
  5. Podawać do budyniów, deserów z kasz, naleśników
  6. Z sosem rumowym podawać również gotowane owoce. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x