PRZEPISYSosy

Sos tatarski

Sos tatarski. 

Do sałatek z gotowanych warzyw, mięsa, makaronu, ryżu lub ziemniaków nadają się doskonale sosy na bazie majonezu z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Po wymieszaniu z sosem odstawiamy naszą sałatkę w chłodne miejsce, dzięki czemu smaki dobrze się połączą. Aby nie stłumić naturalnego smaku sałatki trzeba bardzo ostrożnie dodawać do niej przyprawy. 


Składniki:

  • 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • 2 surowe żółtka,
  • ⅛ l oleju rafinowanego,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu lub siekanego szczypiorku,
  • 4 dag marynowanych grzybków w occie,
  • 4 dag korniszonów,
  • 2 – 3 dag musztardy diżońskiej,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól. cukier,
  • cytryna lub ocet.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jaja wpierw obrać, oddzielone od białek żółtka włożyć do miski, rozetrzeć z musztardą i surowymi żółtkami na gładką masę.
  2. Dodawać następnie stopniowo cienkim strumieniem olej.
  3. Majonez ubijać trzepaczką w kształcie rózgi, mieszając w jedną stronę.
  4. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodać:
    1. drobno posiekane grzybki,
    2. ugotowane, drobno pokrojone białka i korniszony (zamiast korniszonów można dodać konserwowy lub kiszony ogórek),
    3. łyżkę tartego chrzanu lub siekanego szczypiorku.
  5. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i jeśli trzeba, octem.
  6. Jeżeli sos tatarski jest zbyt gęsty, rozrzedzić zimnym wywarem mięsnym, jarzynowym lub wodą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x