Mięso - potrawyObiadSosy

Sos vinaigrette winegret

Sos Vinaigrette.

Jest to jeden z podstawowych sosów faktycznie używanych w kuchni. Ma też wiele odmian i wiele wersji. Podajemy tymczasem przepis na jeden z nich.


Składniki:

  • 1 surowe żółtko,
  • ⅛ l czerwonego wina,
  • 1 – 2 łyżki siekanego szczypiorku lub cebuli szalotki,
  • kilka listów bazylii,
  • 3 – 3 dag musztardy,
  • sól, cukier, ocet, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić wpierw sos majonezowy z oleju i żółtka,
  2. potem dodać bazylię utartą w moździerzu,
  3. siekany szczypiorek lub drobną cebulę szalotkę,
  4. rozrzedzić czerwonym winem,
  5. przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą, pieprzem, jeśli trzeba – octem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x