ObiadPRZEPISYSosy

Sos z grzybów suszonych

Sos z grzybów suszonych


Wartość energetyczna: 156 kcal

Składniki:

  • 7—8 dag suszonych grzybów,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki wody,
  • 2—3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1.  Grzyby umyć w ciepłej wodzie, następne moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (namoczyć na noc), ugotować w tej samej wodzie (wywar zachować!),
  2.  Wywar odparować do objętości 200—250 ml, ostudzić.
  3. Dodać mąkę, wymieszać, dodać drobno pokrojone grzyby, zagotować, posolić.
  4. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem.
  5.  Podawać do kotletów ziemniaczanych, kasz na sypko, kopytek, makaronów, klusek śląskich, do klopsików, pieczeni czy sztuki mięsa.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x