Desery i napojePRZEPISYSosy

Sos z wina – szodon

Sos z wina (szodon) – (franc. chaudeau) –

biały gęsty słodki sos do deserów kuchni francuskiej podawany na ciepło bądź na zimno. Ubijany i podawany natychmiast, aby piana nie opadła.


Składniki:

  • 3 – 4 żółtka,
  • 6 – 8 dag cukru,
  • ¼ l białego wina,
  • skórka cytrynowa,

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie ubijać na parze trzepaczką w kształcie rózgi, dodawać stopniowo gorące wino.
  2. Ubijać, aż sos zgęstnieje, przyprawić do smaku startą skórką cytrynową.
  3. Sos podawać natychmiast po ubiciu, aby piana nie opadła.
wino-domowe
Najlepiej zrobić sos z wina domowego.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x