Mięso - potrawyPRZEPISYSosy

Sos ziemniaczany

Sos ziemniaczany


Składniki:

  • ½ kg ziemniaków,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • 4 dag cebuli,
  • ⅓ l rosołu,
  • ⅓ listka laurowego,
  • pieprz,
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, cukier,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, bardzo drobno pokroić, zalać ¼ l wrzącej wody, ugotować, ale nie rozgotować.
  3. Połączyć z zasmażką, zagotować razem, mieszając.
  4. Przyprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, karmelem (jak w Sos polski szary).
  5. Wsypać zieloną zieleninę.
  6. Dodawać do sztuki mięsa.

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x