Sos ziemniaczany
Sos ziemniaczany
Składniki:
- ½ kg ziemniaków,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- 4 dag cebuli,
- ⅓ l rosołu,
- ⅓ listka laurowego,
- pieprz,
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, bardzo drobno pokroić, zalać ¼ l wrzącej wody, ugotować, ale nie rozgotować.
- Połączyć z zasmażką, zagotować razem, mieszając.
- Przyprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, karmelem (jak w Sos polski szary).
- Wsypać zieloną zieleninę.
- Dodawać do sztuki mięsa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]