PRZEPISYSosy

Sosy gorące

Sosy gorące

Sosy gorące stosuje się raczej do potraw gorących. Mogą one być np słone lub słodkie, zależnie od potrawy, do której mają być podane.


  1. Sosy gorące stosuje się przede wszystkim do potraw gorących.
  2. Mogą one być słone lub słodkie, rzecz jasna, zależnie od potrawy, do której mają być podane.
  3. Sosy słone składają się krótko mówiąc: z wywaru mięsnego, rybnego lub warzywnego,
  4. Przede wszystkim ze składnika głównego nadającego smak, z podprawy i przyprawy.
  5. Składnik zasadniczy wchodzi do sosu w tym przypadku surowy, np.:
    1. koper,
    2. chrzan,
    3. ogórki kiszone,
    4. gotowany,
    5. grzyby suszone,
    6. cebula.
  6. Podprawę do sosów stanowi zawiesina z mąki i wody lub maki i śmietany, zasmażka rozprowadzona wodą, śmietaną lub śmietaną.

Sposób zagęszczenia sosów jest taki sam jak zagęszczania zup.

Sosy gorące

  1. Podstawą do przyrządzenia sosów gorących słodkich jest przede wszystkim mleko.
  2. Sosy te zagęszcza się zagęszcza się też zawiesiną z mąki kartoflanej i mleka lub podprawia zaparzonymi albo surowymi, utartymi z cukrem żółtkami.
  3. Słodkie sosy owocowe przyrządza się zaś z soków świeżych owoców lub tez z przecierów uzyskanych z owoców rozgotowanych z niedużą ilością wody.
  4. Sosy owocowe zagęszcza się również mąką ziemniaczaną.
  5. Sosy słone przyprawia się solą, cukrem, kwaskiem lub octem, przyprawami aromatycznymi.
  6. Do sosów gorących słodkich, zależnie od rodzaju, dodaje się wanilię, kakao, kawę, czekoladę itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x