Sosy gorące
Sosy gorące
Sosy gorące stosuje się raczej do potraw gorących. Mogą one być np słone lub słodkie, zależnie od potrawy, do której mają być podane.
- Sosy gorące stosuje się przede wszystkim do potraw gorących.
- Mogą one być słone lub słodkie, rzecz jasna, zależnie od potrawy, do której mają być podane.
- Sosy słone składają się krótko mówiąc: z wywaru mięsnego, rybnego lub warzywnego,
- Przede wszystkim ze składnika głównego nadającego smak, z podprawy i przyprawy.
- Składnik zasadniczy wchodzi do sosu w tym przypadku surowy, np.:
- koper,
- chrzan,
- ogórki kiszone,
- gotowany,
- grzyby suszone,
- cebula.
- Podprawę do sosów stanowi zawiesina z mąki i wody lub maki i śmietany, zasmażka rozprowadzona wodą, śmietaną lub śmietaną.
Sposób zagęszczenia sosów jest taki sam jak zagęszczania zup.
Sosy gorące
- Podstawą do przyrządzenia sosów gorących słodkich jest przede wszystkim mleko.
- Sosy te zagęszcza się zagęszcza się też zawiesiną z mąki kartoflanej i mleka lub podprawia zaparzonymi albo surowymi, utartymi z cukrem żółtkami.
- Słodkie sosy owocowe przyrządza się zaś z soków świeżych owoców lub tez z przecierów uzyskanych z owoców rozgotowanych z niedużą ilością wody.
- Sosy owocowe zagęszcza się również mąką ziemniaczaną.
- Sosy słone przyprawia się solą, cukrem, kwaskiem lub octem, przyprawami aromatycznymi.
- Do sosów gorących słodkich, zależnie od rodzaju, dodaje się wanilię, kakao, kawę, czekoladę itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]