Sosy podprawiane zasmażką i śmietaną

Sosy podprawiane  zasmażką i śmietaną

należą do sosów gorących. Sosy są dodatkiem do suchych, sypkich potraw, którym nadają soczystości. Podnoszą one ich smak, a niekiedy uzupełniają wartość odżywczą czy kaloryczną potraw. Podajemy je do potraw gorących, a także do zimnych mięs i przekąsek. Sosy podprawiane zasmażką i śmietaną są najczęściej chyba przygotowywanymi sosami.

Sosy gorące stosuje się do potraw gorących. Mogą one być słone lub słodkie, w zależności od potrawy do której mają być podane. Sosy gorące słone składają się z wywaru mięsnego, rybnego lub warzywnego, ze składnika głównego nadającego smak, z podprawy i przyprawy. Składnik zasadniczy wchodzi do sosu -surowy, np. koper, chrzan, ogórki kiszone, -gotowany, np. grzyby, lub -duszony, np. cebula. Podprawę do sosów stanowi zawiesina z mąki i wody lub mąki i śmietany, zasmażka rozprowadzana wodą, wywarem lub śmietaną. Sposób zagęszczania sosów jest taki sam, jak sposób zagęszczania zup.

Podstawą do przyrządzania sosów gorących słodkich jest mleko. Sosy te zagęszcza się zawiesiną z mąki ziemniaczanej i mleka lub podprawia zaparzonymi albo surowymi, utartymi z cukrem żółtkami. Słodkie sosy owocowe przyrządza się z soków, świeżych owoców lub też z przecierów uzyskanych z owoców rozgotowanych z niedużą ilością wody. Sosy owocowe zagęszcza się mąką ziemniaczaną.

Sosy gorące słone przyprawia się solą, cukrem, kwasem, przyprawami aromatycznymi. Do sosów gorących słodkich, zależnie od rodzaju, dodaje się wanilię, kakao, kawę, czekoladę itp.


A tu niektóre sosy podprawiane zasmażką i śmietaną polecane do naszych potraw.



Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x