Mięso - potrawyPrzystawkiSosy

Sosy zimne

Sosy zimne, Czyli Poezja Kuchni.

W każdym przepisie na naszą potrawę wspominamy o przygotowaniu sosu. Jako dodatku do makaronu, kaszy, klusek czy kartofli. Trzeba więc powiedzieć o nich coś więcej. Francuzi, znawcy kuchni powiadają o nich «Poezja Kuchni». Przyznać muszę, że ta poezja jest dość tucząca. Kto dba o linię, niech nabiera tylko 1 – 2 łyżki kalorycznego sosu, komu zaś to nie jest najbardziej dolegliwe, niech używa do woli, polewa sobie nimi danie niczym zupą!

Inna sprawa, że sos przypomina bardzo w pewnym sensie zagęszczoną, wyrazistą zupę. Robimy go też na wywarze z dodatkiem zasmażki lub mąki rozbełtanej w wodzie, mleku. Do sosów słodkich używamy mąki ziemniaczanej, do pozostałych pszennej. Gęstość sosów zależy od upodobania domowników. W Poznańskim jada się sosy gęste i… dużo, a w Warszawie sos powinien być raczej rzadki, w małej ilości i bardzo intensywny w smaku.

Doprawianie sosów. 

W tym celu dodajemy do niego tzw. “wzmacniaczy smaku”, najczęściej przypraw zawierający glutaminian sodu, jak Vegeta, Jarzynka, Kucharek i podobne. Ostatnio stało się modne dodawanie do sosów świeżych ziół np. mięty, melisy, koperku, natki, cząbru i innych. Podnoszą one ich smak i aromat. 

W przeciwieństwie do sosów gorących, zimne zaś są przyrządzane na bazie oleju, śmietany, majonezu lub galaretki owocowej. Do wielu surówek, sałatek, zakąsek podaje się je jako chociażby smakowe uzupełnienie potraw.


  1. Sosy zimne podawaj przede wszystkim do przekąsek, sałatek, zimnych mięs.
  2. Łatwe i szybkie do przyrządzenia są chociażby te na podstawie śmietany i sosy na podstawie przetworów owocowych z dodatkiem ostrych przypraw.
  3. Bardziej skomplikowany jest zaś majonez i sosy na jego podstawie.
  4. Sosy na podstawie śmietany nie są podprawianie, śmietana więc musi być gęsta, aby nie oddzielała się od innych składników.
  5. Sporządzić je możesz z surowych żółtek, lub jaj ugotowanych na twardo, i dodatkowo z musztardy, przecieru pomidorowego, jabłek, chrzanu, szczypiorku.
  6. Sosy na podstawie przetworów sporządza się z galaretki porzeczkowej, głogowej, które rozrzedza się winem, następnie przyprawia musztardą, chrzanem.

Sosy zimne. Lista sosów.

Sosy zimne. Lista sosów. 

pomidorowy-sos-ostry
Sos pomidorowy, ostry.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x