Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara, car­re­ttiera, ca­val­leg­gera


Makaron karbonariuszy (spaghetti carbonara)

Skład­niki:

  • 40 dag spa­ghetti, 
  • 12 dag świe­żego pod­gardla (lub po­prze­ra­sta­nego mię­sem boczku wie­przo­wego), 
  • 3 jaja, 
  • 5 dag ma­sła, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 5 dag par­me­zanu albo ostrego sera owczego, 
  • sól, pieprz, 

spaghetti-carbonerra-z-boczkiem-parmezanem

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Spa­ghetti wkła­dać wiąz­kami do du­żego garnka z wrzącą wodą, nie ła­miąc go, w ca­ło­ści, po­woli wpy­cha­jąc go do niego, aż cała dłu­gość znaj­dzie się w wo­dzie. Za­mie­szać aby nasz ma­ka­ron się nie po­skle­jał i go­to­wać na ma­łym ogniu. Ugo­to­wać al dente, nie roz­go­to­wać. 
  2. Gdy ugo­tu­jemy nasz ma­ka­ron, prze­lej go zimną wodą, aby po­wstrzy­mać pro­ces go­to­wa­nia, na­stęp­nie go od­cedź. 
  3. W cza­sie kiedy go­tu­jesz ma­ka­ron wy­bij do mi­seczki ja­jeczka, roz­kłuć je na omlet, później wy­mie­szaj z utar­tym se­rem, do­daj sól i du­użo świeżo zmie­lo­nego pie­przu. 
  4. Jed­no­cze­śnie na du­żej, głę­bo­kiej pa­telni pod­smaż po­kro­jone w kostkę pod­gar­dle na zmie­sza­nej z ma­słem oli­wie. 
  5. Od­ce­dzone spa­ghetti na koniec wy­łóż na zdjętą z ognia pa­tel­nię, wlej do niego masę ja­jeczną, wy­mie­szaj i na­tych­miast ser­wuj do je­dze­nia. 

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 

/wł. Spa­ghetti ca­re­ttierra/

Skład­niki:

  • 40 dag ma­ka­ronu spa­ghetti, 
  • 1 puszka tuń­czyka w so­sie wła­snym, 
  • 20 dag pie­cza­rek, 
  • 5 dag boczku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • ½ szklanki sosu spod pie­czeni, 
  • 6 dag twar­dego sera, 
  • sól, pieprz, 


Przy­go­to­wa­nie:

  1. Ob­rane pie­czarki oraz po­kra­jany na cien­kie pla­sterki bo­czek wpierw trzeba przy­ru­mie­nić na oli­wie, do­dać do niego roz­drob­nio­nego tuń­czyka i czo­snek roz­tarty z solą, przez chwilę pod­sma­żyć, wy­mie­szać z so­sem spod pie­czeni, od­sta­wić na bok płyty aby nie ostygł. 
  2. Ma­ka­ron spa­ghetti ugo­to­wać w ten sposób jak po­wy­żej. 
  3. Po­lać ma­ka­ron przy­go­to­wa­nym w pkt. 1 so­sem i następnie do­brze go wy­mie­szać. Do­praw go również do smaku solą i pie­przem. 
  4. Spaghetti carbonara po­da­waj w ogrza­nym na­czy­niu. Osobno po­daj utarty ser. 

 Makaron po kawaleryjsku

/wł. Spa­ghetti ca­val­leg­gera/

Skład­niki:

  • 50 dag spa­ghetti, 
  • 8 dag twar­dego sera, 
  • 8 ły­żek śmie­tany, 
  • 3 żółtka, 
  • 15 dag orze­chów wło­skich, 
  • sól, 

spaghetti-z-sosem

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Zmie­lone orze­chy, żółtka, utarty ser oraz śmie­tanę wpierw wy­mie­szaj w głę­bo­kiej mi­sce na jed­no­litą masę. 
  2. Ma­ka­ron ugo­tuj w ten sposób jak po­wy­żej. 
  3. Na­tych­miast po jego od­ce­dze­niu (tu nie prze­le­waj zimną wodą) włóż go do mi­ski z masą, po­lej po wierz­chu go­rą­cym, sto­pio­nym ma­słem i za po­mocą dwóch wi­del­ców wy­mie­szaj go do­kład­nie od spodu, aby żółtka się ścięły pod wpły­wem go­rą­cego ma­ka­ronu. 
  4. Od razu go ser­wuj do zje­dze­nia, póki go­rący, ponieważ zimny nie będzie smaczny. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x