PRZEPISYWyroby cukiernicze

Strucla drożdżowa i serowa

Strucla drożdżowa i serowa



➀ Strucel drożdżowy z marmoladą (masą orzechową). 

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 2 ½ dag drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajo,
  • 1 żółtko,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 13 dag cukru,
  • olejek migdałowy, wanilia,
  • sól, tłuszcz do formy,
  • ½ jaja do smarowania ciasta,
  • 60 – 80 dag marmolady,
  • 3 dag cukru-pudru,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Przygotować marmoladę; o ile jest za gęsta, rozgrzać, w razie potrzeby dodać też trochę wody, aby dała się łatwo smarować.
  2. Masę orzechową przyrządzić podobnym sposobem, jak “Placek kruchy z masą orzechową“.
  3. Zaś rzadką marmoladę można odparować do odpowiedniej gęstości.
  4. Przyrządzić ciasto podobnie jak „Strucla z makiem I” i wyrobić strucle.

➁ Strucla serowa z makiem.

Składniki:

  • 15 dag rodzynek sułtańskich, 
  • 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej, 
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
  • 50 dag mąki, 
  • 1 torebka proszku do pieczenia, 
  • 12½ dag cukru, 
  • 2 jaja, 
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej, 
  • 10 dag miękkiego masła, 
  • 25 dag białego sera (3 × mielony), 
  • 1 szczypta soli, 
  • 12½ dag mielonych migdałów, 

nadzienie: 

  • 30 dag mielonego maku, 
  • 1/8 l mleka, 
  • 100 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 10 dag cukru, 
  • 10 dag siekanych migdałów, 
  • 2 łyżeczki rumu, 

dodatkowo: 

  • 5 dag miękkiego masła, 
  • cukier puder, 

Przygotowanie:

Ciasto: 

  1. Najpierw umyć i osuszyć rodzynki. 
  2. Następnie kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową kroimy w drobną kostkę. 
  3. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i później przesiać do miski. 
  4. Pośrodku przesianej mąki robimy zagłębienie. 
  5. Dodajemy jajka, cukier, otartą skórkę cytrynową, masło, ser i sól. 
  6. Następnie wszystkie składniki należy starannie zagnieść. 
  7. Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do ciasta wraz ze skórką cytrynową i pomarańczową oraz z migdałami. 
  8. Ciasto odstawia się na godzinę w chłodnym miejscu. 

Nadzienie: 

  1. Wykładamy mak do miski. 
  2. Później zagrzać mleko i śmietanę, zalać mak. 
  3. Następnie trzeba je ostudzić. 
  4. Dodać jajka, cukier, migdały i rum. 
  5. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką. 
  6. Nakładamy na ciasto nadzienie i zwijamy je w roladę. 
  7. Smarujemy blachę tłuszczem, wreszcie układamy roladę makową złączeniem pod spodem. 
  8. Pieczemy około 1 godziny do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). 
  9. Strucla serowa po wyjęciu z piekarnika powinna być od razu posmarowana masłem i na zakończenie posypana grubo cukrem pudrem. 

Podsumowując, nie tylko strucla drożdżowa i serowa są tradycyjnym ciastem świątecznym w naszym kraju. Ale są też inne. Na przykład takie przepisy na struclę:


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x