Świąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Strucla drożdżowa z makiem II makownik

«Strucla drożdżowa z makiem»

inaczej makownik lub strudel, świąteczne ciasto pieczone na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także na inne święta i okazje. Ciasto dość proste, choć wymagające nieco zaangażowania. Ale efekt jest godny naszej pracy. Faktem jest że będą się tym zajadać. Podziel się też przepisem z przyjaciółmi.


Makownik świąteczny różni się od “powszedniego” nie tylko tym, że warstwy ciasta są cieniutkie, a warstwy maku grubsze, ale również i tym, że farsz z masy makowej przyrządzany jest z iście staropolską hojnością, bardzo daleką od oszczędności. 

Do wyboru mamy właściwie dwa rodzaje ciasta: drożdżowe oraz krucho-drożdżowe. Oba są doskonałe, choć tylko w nieznacznym stopniu przyczyniają się do urody smakowej świątecznego makownika. Ciasto drożdżowo-kruche ma tą wielką zaletę, że przygotowanie go trwa bardzo krótko, jest proste a zwłaszcza nie wymaga długotrwałego mieszania. Można go też użyć, podobnie jak drożdżowego, na różne rolady o przekładańce. 


Składniki:

ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • ½ l mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • 6 – 7 żółtek,
  • ¼ kg tłuszczu,
  • 30 – 35 dag cukru,
  • wanilia,
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • 1 jajko do smarowania ciasta,

masa makowa:

  • ½ kg maku,
  • ¼ kg cukru,
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • 5 dag rodzynek,
  • 5­ dag skórki pomarańczowej,
  • 5 dag orzechów lub migdałów,
  • wanilia,
  • 2 białka,

Przygotowanie:

  1. Upiec ciasto według przepisu «Strucla drożdżowa z makiem I» i  przygotować masę makową.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x