Strucla z makiem krucho-drożdżowa

Strucla krucho-drożdżowa z makiem


Składniki:
ciasto:

  • 50 dkg mąki,
  • 15 dkg masła,
  • 2 jaja,
  • 3 żółtka,
  • 15 dkg cukru-pudru,
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki,
  • 5 dkg drożdży,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • tłuszcz do formy,

masa makowa:

  • 30 dkg maku,
  • 15 dkg cukru,
  • 2 łyżki prawdziwego lub sztucznego miodu,
  • 1 białko,
  • 3 dkg skórki pomarańczowej,
  • 5 dkg masła,
  • 3 dkg migdałów,
  • 3 dkg rodzynków,
  • skórka cytrynowa, wanilia,

lukier pomadkowo-cytrynowy:

  • 20 dkg cukru,
  • ¼ łyżki octu 6%,
  • 6 łyżek wody,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,

Makowiec świąteczny.
Makowiec świąteczny.

Przygotowanie:


  1. Przyrządzić masę makową „Masa makowa II”.
  2. Foremki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
  3. Mąkę przesiać na stolnicę,
    1. posiekać z masłem,
    2. dodać jaja,
    3. żółtka,
    4. śmietanę,
    5. szczyptę soli,
    6. przesiany cukier,
    7. roztarte z 1 łyżką cukru drożdże,
    8. skórkę cytrynową,
    9. wanilię,
    10. wszystkie składniki złączyć.
  4. Ciasto szybko zagnieść, gdyby było za gęste, dodać trochę śmietany.
  5. Podzielić na 2 części.
  6. Wywałkować w formie prostokąta długości 30 cm, szerokości 25 cm.
  7. Nałożyć połowę masy makowej, rozłożyć równo na cieście, zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach od brzegu.
  8. Zwinąć ciasto w rulon po linii krótszego boku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu.
  9. Gdy strucla z makiem wyrośnie wstawić do gorącego piekarnika, piec 40 – 50 minut.
  10. Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu szpilka jest sucha, ciasto jest upieczone.
  11. Wyjąć lekko schłodzić, nożem oddzielić od foremki, wyłożyć na deseczkę, ostudzić, polukrować lukrem cytrynowym lub rumowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x