PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Strudel na gorąco

Strudel na gorąco.

Trochę inne ciasto, niż tradycyjna szarlotka z jabłkami. Rolada jabłkowa, zwinięta, podawana w porcjach na gorąco. 


Desery domowe 

to rożnego rodzaju dania słodkie podawane przeważnie na zakończenie głównego posiłku – obiadu, a czasem kolacji. Jednak deser, w dawnych czasach nazywany leguminą, to nie tylko zwieńczenie domowych posiłków. Desery, a zwłaszcza desery mleczne, owocowe i desery w postaci wypieków, można z powodzeniem podawać również na drugie śniadanie, czy na podwieczorek.  Przemawia za tym wartość odżywcza omawianych potraw. 
Dla większości dorosłych deser nie stanowi najbardziej atrakcyjnej części posiłku, ale dla dzieci jest na pewno jego ukoronowaniem. Niejedna pociecha skuszona perspektywą słodkiego dania, pozwoli przykładnie wmusić sobie inne wartościowe potrawy obiadowe. To powszechne wśród dzieci przekonanie warto i trzeba pielęgnować, mogą bowiem pomóc mamom w trudnej funkcji ich żywienia.

W żywieniu dzieci desery spełniają znaczną rolę, zastępując im z powodzeniem innego rodzaju słodycze, które poza kaloriami praktycznie nie dostarczają im żadnych wartości spożywczych. Warunek: deser może być prosty i tani, ale musi być smaczny i apetyczny. Najczęściej desery dzielimy na desery podawane na zimno i podawane na gorąco. Tu przepis na «Strudel na gorąco», spełniający te założenia deserów. 🙂

Składniki:

ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 7 jajek,
  • 100 ml oleju,
  • 800 ml wody,
  • 20 dag margaryny do posmarowania ciasta,

nadzienie:

  • 1,80 kg jabłek (antonówek),
  • 50 dag cukru,
  • 3 dag cynamonu,

Przygotowanie:

    1. Przygotować ciasto: wpierw mąkę przesiać przez sito, dodać jajka, wodę i olej. Następnie zagnieść ciasto i odstawić na godzinę.
    2. Przygotować nadzienie: obrać jabłka, najpierw usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem, później poddusić w rondlu, ostudzić.
  1. Wywałkować ciasto w kształcie prostokąta na grubość 2 mm (raczej jak najcieniej).
  2. Na ¾ powierzchni ciasta nałożyć też cienką warstwę margaryny i jabłka.
  3. Zawijać w kształcie rolady, ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
  5. Strudel na gorąco podawać jako deser krojony w plastry, oprószony cukrem pudrem.

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x