Desery i napojeŚniadanieWypiekaneWyroby cukiernicze

Suflet jabłkowy – apple souffle

Suflet jabłkowy – apple souffle.


Składniki:

  • 40–50 dag jabłek,
  • 10–15 dag cukru,
  • 3 – 4 białka,
  • skóra z cytryny,
  • 1 dag masła (margaryny) do wysmarowania formy,

Przygotowanie:

    1. Jabłka umyć, ułożyć w płaskim rondlu albo w osobnych kokilkach ceramicznych, podlać małą ilością wody (3 – 4 łyżki), upiec w piekarniku lub gotować, przetrzeć przez sito.
    2. Do przecieru dodać część cukru.
    3. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, dodawać ją stopniowo do gorącego przecieru z jabłek stale ubijając, dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać.
    4. Masę ułożyć w piramidkę na wysmarowanym masłem półmisku, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
Lekko zrumieniony suflet wyjąć z pieca i od razu podawać.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x