Suflet wiśniowy
Suflet wiśniowy – jedna porcja zawiera około 25 g białka, 17 g tłuszczu, 62 g węglowodanów, = 2097 kJ = 501 kcal.
Składniki:
- ½ kg świeżych wiśni, (0,4 kg ze słoika),
- 5 dag masła,
- 12 dag cukru,
- 2 jaja,
- ½ kg chudego twarogu,
- 1 cytryna,
- 6 dag mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- cynamon w proszku,
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz do smarowania formy.
Suflet wiśniowy -przygotowanie:
- Umyć wiśnie, usunąć pestki, (owoce ze słoika osączyć).
- Nasmarować formę do sufletów tłuszczem, włożyć wiśnie.
- Miękkie masło utrzeć w misce wraz z cukrem na pienistą masę.
- Rozbić jaja, żółtka wymieszać z serem, skórką cytrynową i sokiem z cytryny.
- Białka ubić na sztywną pianę i nałożyć na masę serową.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysypać na pianę z białek, wszystko razem delikatnie wymieszać.
- Masę serową nałożyć na wiśnie, posypać płatkami z migdałów, cukrem pudrem i cynamonem.
- Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]