WypiekaneWyroby cukiernicze

Suflet z jabłek

Suflet z jabłek.

Szybkie ciasto, podawane raczej zaraz po przyrządzeniu. «Suflet z jabłek» – można podawać również z galaretką, lub z sokiem malinowym.


Czas pieczenia – około ½ godziny.

Składniki:

  • ½ kg jabłek,
  • 2 ½ dag masła,
  • 3 jaja,
  • wanilia,
  • 8–10 dag cukru,
  • 6 dag tartej bułki,
  • cytryna,
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

  1. Jabłka wpierw upiec, przetrzeć przez sito.
  2. Masło (2 dkg) utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka.
  3. Dalej też ucierać, dodając:
    1. jabłka,
    2. pianę z białek,
    3. tartą bułkę,
    4. skórkę pomarańczową,
    5. sok z cytryny do smaku,
    6. wreszcie wymieszać,
    7. wyłożyć na wysmarowany wpierw masłem półmisek,
    8. następnie zapiec.
  4. Podawać na koniec z sokiem malinowym, lub z galaretką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x