Surówka z czerwonej kapusty z orzechami i winem

Surówka z Czerwonej Kapusty z Orzechami i Winem


Składniki:

  • ½ kg czerwonej kapusty,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
  • ⅓ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • cukier, sól

Przygotowanie:

  1. Zdjąć z kapusty wierzchnie, zniszczone liście, wyciąć głąb, główkę opłukać,
    podzielić na niewielkie części.
  2. Drobno poszatkować, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Pokroić cebulę w piórka, obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Orzechy dość grubo posiekać, rodzynki sparzyć i osączyć.
  5. Wszystkie składniki wymieszać z winem,
    doprawić cukrem i solą do smaku, odstawić na 10 minut.
  6. Na koniec wymieszać z olejem, włożyć do salaterki.
  7. Surówka z czerwonej kapusty może być podawana do ciemnego drobiu,
    oraz dań z wołowiny i z baraniny.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x