Surówka z warzyw zaprawiana olejem lub oliwą
Surówka z warzyw:
Surówki w warzyw dostarczają nam codziennej, niezbędnej dawki witamin A i C, jak również błonnik i składniki mineralne. W Polsce jadamy około 50 gatunków warzyw. Tu przepisy na surówki zaprawiane oliwą, czy olejem. Doskonały dodatek do obiadu.
Surówka z cykorii
Składniki:
- 3 – 4 szt. cykorii (35 dag),
- 3 – 4 łyżki oleju lub oliwy,
- cytryna,
- kwasek cytrynowy lub ocet,
- 10 dag pomidorów,
- sól, cukier,
Przygotowanie:
- Cykorię oczyścić,
- u nasady wyciąć kawałek miąższu, który jest gorzki,
- pokroić ją w jak najcieńsze paseczki, wymieszać z olejem,
- przyprawić do smaku solą, cukrem, cytryną,
- przybrać talarkami pomidorów.
Surówka z cykorii z zielonym groszkiem
Składniki:
- 2 szt. cykorii (20 dag),
- 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju,
- 10 dag groszku zielonego (łuskanego),
- 10 dag jabłek,
- sól, cukier,
- cytryna,
- kwasek cytrynowy lub ocet,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Przyrządzić jak surówkę z cykorii,
- dodać młody, świeży groszek i utarte jabłka.
- Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać zieleniną.
Surówka z cebuli
Składniki:
- 20 dag cebuli,
- 2 – 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- cytryna lub ocet,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Młodą cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki, posolić, skropić olejem, cytryną.
- Ułożyć na salaterce, z wierzchu posypać siekaną zieleniną.
Surówka z kapusty cukrowej z sokiem z kiszonych buraków
Składniki:
- 40 dag kapusty cukrowej,
- 3 – 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka siekanego szczypiorku,
- sok z kiszonych buraków,
- sól, cukier,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić.
- Gdy zmięknie, wymieszać z olejem, przyprawić do smaku posłodzonym sokiem z buraków kiszonych.
- Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki, posypać zielonym szczypiorkiem.
Surówka z kapusty cukrowej z ogórkiem kiszonym
Składniki:
- 40 dag kapusty cukrowej,
- 10 dag ogórków kiszonych,
- sok z ogórków,
- sól, cukier,
- 3 – 4 łyżki oliwy,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka siekanego szczypiorku,
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Połączyć wszystkie składniki, wymieszać, przyprawić cukrem i kwasem z ogórków do smaku.
- Ułożyć na salaterce, przybrać talarkami pomidorów lub rzodkiewki, posypać siekanym szczypiorkiem.
Surówka z włoskiej kapusty z jabłkami i ogórkiem
Składniki:
- 20 dag kapusty włoskiej,
- 10 dag kiszonych ogórków,
- 10 dag jabłek,
- 3 – 4 łyżki oleju,
- sól, cukier,
- ocet lub cytryna,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Ogórki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Kapustę, jabłka, ogórek wymieszać z olejem, przyprawić do smaku z cukrem, cytryną lub octem.
- Ułożyć na półmiseczku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
Surówka z kapusty kiszonej i cebuli
Składniki:
- 35 dag kapusty kiszonej,
- 5 dag cebuli,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- cukier,
- 3 – 4 łyżki oleju,
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną drobno pokroić, posypać cukrem.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Kapustę wymieszać z cebulą i z olejem.
- Ułożyć na salaterce, posypać siekaną pietruszką, przybrać krążkami cebuli.
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Składniki:
- 20 dag kapusty kiszonej,
- 10 dag marchewki,
- 10 dag jabłek,
- cukier,
- 3 – 4 łyżki oleju,
Przygotowanie:
- Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce.
- Jabłka umyć, zetrzeć na tarce (kapustę można pokroić).
- Wymieszać kapustę, jabłka, marchew z olejem i cukrem.
- Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać paskami ozdobnie krojonej marchewki.
Surówka z kapusty kiszonej i dyni
Składniki:
- 20 dag kapusty kiszonej,
- 20 dag dyni,
- 3 – 4 łyżki oleju,
- cukier, zielenina,
Przygotowanie:
- Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Kapustę drobno pokroić, posypać cukrem.
- Wymieszać kapustę i dynię z olejem.
- Ułożyć na szklanej salaterce.
- Przybrać zieloną pietruszką i paskami ozdobnie krojonej dyni.
Surówka z kapusty kiszonej i pomidorów
Składniki:
- 40 dag kapusty kiszonej,
- 3 dag koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- 3–4 łyżki oleju,
- 5 dag cebuli,
- cukier,
Przygotowanie:
- Kapustę pokroić cukrem, połączyć z olejem, siekaną cebulą i pomidorami, wymieszać.
- Ułożyć na szklanym półmiseczku.
- Przybrać krążkami cebuli, posypać siekaną zieloną pietruszką.
Surówka z marchewki i selera
Składniki:
- ¼ kg marchewki,
- 15 dag selera,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- sól, cukier,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
- 3–4 łyżki oleju lub oliwy,
Przygotowanie:
- Marchewkę i seler wyszorować szczotką pod bieżącą wodą,
- zetrzeć na tarce o bardzo małych otworach,
- wymieszać z olejem,
- przyprawić solą, cukrem, octem.
- Ułożyć na salaterce, posypać siekaną zieloną pietruszką.
Surówka z ogórków, pomidorów, renklod i jabłek
Składniki:
- 15 dag pomidorów,
- 10 dag jabłek,
- 10 dag ogórków,
- 15 dag renklod,
- sól, cukier,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
- 3–4 łyżki oleju,
Przygotowanie:
- Pomidory, jabłka, ogórki, renklody opłukać.
- Ogórki obrać, skropić rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym.
- Wszystkie składniki pokroić w cienkie paski, wymieszać do smaku cukrem, solą.
- Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać talarkami pomidorów i ćwiartkami renklod.
Surówka z różnych warzyw
Składniki:
- 30 dag warzyw (marchew, pory, selery, groszek zielony, pietruszka, ogórki, pomidory),
- 2 jabłka (15 dag),
- sól, cukier,
- kwasek cytrynowy,
- 3 – 4 łyżki oleju,
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać.
- Korzeniowe zetrzeć na drobnej tarce.
- Jabłka i obrane ogórki umyć, zetrzeć na grubej tarce.
- Pory pokroić na drobne paski.
- Groszek, pomidory opłukać, pokroić w kostkę.
- Połączyć z olejem, wymieszać,
- przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym,
- ułożyć na szklanej salaterce, przybrać ozdobnie krojonymi paskami marchwi i porów.
Surówka z papryki słodkiej
Składniki:
- 10 dag zielonych strąków papryki słodkiej,
- 20 dag pomidorów,
- 20 dag gruszek,
- 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju,
- sól, cukier,
- ocet lub cytryna,
Przygotowanie:
- Paprykę, pomidory i gruszki opłukać.
- Paprykę wydrążyć u nasady, wyjąć pestki, pokroić w cienkie paski.
- Pomidory i obrane gruszki pokroić w słupki.
- Wszystkie składniki wymieszać z olejem.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem.
- Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać paskami słodkiej papryki.
Surówka z papryki słodkiej i selera
Składniki:
- 20 dag czerwonej papryki słodkiej (pomidorowej),
- 20 dag jabłek,
- 10 dag selera,
- 3–4 łyżki oleju lub oliwy,
- sól, cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Strąki papryki i jabłka opłukać.
- Paprykę wydrążyć u nasady, wybrać nasiona, pokroić w cienkie paski.
- Selery wyszorowane pod bieżącą wodą zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zakwasić kwaskiem cytrynowym.
- Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach.
- Wszystkie składniki połączyć, przyprawić do smaku solą, cukrem.
- Teraz surówka z warzyw powinna przez kilkanaście minut “odpocząć, aby smaki się połączyły.
- Sałatkę wyłożyć na salaterkę, z wierzchu posypać siekaną zieloną pietruszką.
Sałata głowiasta z olejem
Składniki:
- 3–4 główki sałaty,
- sól, cukier,
- ocet lub cytryna,
- 3–4 łyżki oleju,
Przygotowanie:
- Sałatę płukać pod bieżącą wodą, oczyścić, podzielić na części, odsączyć z wody (najlepiej odwirować).
- Ocet rozcieńczyć wodą i przyprawić solą i cukrem.
- Polać nim sałatę ułożoną na salaterce i wymieszać.
- Skropić olejem.
Surówka z rydzów kiszonych
Składniki:
- 40 dag rydzów kiszonych,
- 8 dag cebuli,
- 3 – 4 łyżki oleju,
- pieprz,
Przygotowanie:
- Z kiszonych rydzów usunąć cebulę i pieprz, pokroić je w cienkie paski.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Rydze ułożyć na salaterce, posypać cebulą i pieprzem, skropić olejem.
- Ułożyć na półmiseczku szklanym, przybrać krążkami cebuli, surówka z warzyw jest bardzo dekoracyjną przystawką.
Surówka ze szpinaku i cebuli
Składniki:
- 30 dag młodego szpinaku,
- 5 dag cebuli,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 4–5 łyżek oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Szpinak
- opłukać, otrząsnąć z wody,
- pokroić w cienkie paski,
- dodać cebulę obraną startą na tarce,
- ząbek czosnku roztarty z solą,
- wymieszać z olejem,
- przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym.
- Surówka z warzyw – gotowa. Wyłożyć na salaterkę, przybrać z wierzchu talarkami rzodkiewki.
Surówka z roszponki lub endywii
Składniki:
- 30 dag roszponki (2–3 główki),
- 3–4 łyżki oleju,
- sól, ocet,
- cukier,
Przygotowanie:
- Zimową sałatę roszponkę
- opłukać pod bieżącą wodą,
- oczyścić, otrząsnąć z wody (odwirować),
- podzielić na części.
- Ocet rozcieńczyć wodą, wymieszać z solą i cukrem, polać sałatę, wymieszać, skropić olejem.
- Ułożyć na szklanej salaterce.
Surówka z rzeżuchy i selerów
Składniki:
- 10 dag rzeżuchy,
- 10 dag selerów,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- 20 dag jabłek,
- 4–5 łyżek oleju,
- sól, cukier,
Przygotowanie:
- Selery oczyścić szczotką pod bieżącą wodą,
- zetrzeć na tarce o drobnych otworach,
- dodać kwasek cytrynowy i olej.
- Rzeżuchę opłukać, otrząsnąć z wody,
- pokroić drobno, połączyć z selerami,
- dodać jabłka starte,
- przyprawić do smaku solą, cukrem i o ile potrzeba – kwaskiem cytrynowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]