ObiadPRZEPISYPrzystawki

Surówka z warzyw zaprawiana olejem lub oliwą

Surówka z warzyw:

Surówki w warzyw dostarczają nam codziennej, niezbędnej dawki witamin A i C, jak również błonnik i składniki mineralne. W Polsce jadamy około 50 gatunków warzyw. Tu przepisy na surówki zaprawiane oliwą, czy olejem. Doskonały dodatek do obiadu.



Surówka z cykorii

Składniki:

  • 3 – 4 szt. cykorii (35 dag),
  • 3 – 4 łyżki oleju lub oliwy,
  • cytryna,
  • kwasek cytrynowy lub ocet,
  • 10 dag pomidorów,
  • sól, cukier,

Przygotowanie:

  1. Cykorię oczyścić,
    1. u nasady wyciąć kawałek miąższu, który jest gorzki,
    2. pokroić ją w jak najcieńsze paseczki, wymieszać z olejem,
    3. przyprawić do smaku solą, cukrem, cytryną,
    4. przybrać talarkami pomidorów.

Surówka z cykorii z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 2 szt. cykorii (20 dag),
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 10 dag groszku zielonego (łuskanego),
  • 10 dag jabłek,
  • sól, cukier,
  • cytryna,
  • kwasek cytrynowy lub ocet,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić jak surówkę z cykorii,
    1. dodać młody, świeży groszek i utarte jabłka.
  2. Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać zieleniną.

Surówka z cebuli

Składniki:

  • 20 dag cebuli,
  • 2 – 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • cytryna lub ocet,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Młodą cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki, posolić, skropić olejem, cytryną.
  2. Ułożyć na salaterce, z wierzchu posypać siekaną zieleniną.

Surówka z kapusty cukrowej z sokiem z kiszonych buraków

Składniki:

  • 40 dag kapusty cukrowej,
  • 3 – 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku,
  • sok z kiszonych buraków,
  • sól, cukier,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić.
  2. Gdy zmięknie, wymieszać z olejem, przyprawić do smaku posłodzonym sokiem z buraków kiszonych.
  3. Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki, posypać zielonym szczypiorkiem.

Surówka z kapusty cukrowej z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 40 dag kapusty cukrowej,
  • 10 dag ogórków kiszonych,
  • sok z ogórków,
  • sól, cukier,
  • 3 – 4 łyżki oliwy,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku,

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  2. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać, przyprawić cukrem i kwasem z ogórków do smaku.
  3. Ułożyć na salaterce, przybrać talarkami pomidorów lub rzodkiewki, posypać siekanym szczypiorkiem.

Surówka z włoskiej kapusty z jabłkami i ogórkiem

Składniki:

  • 20 dag kapusty włoskiej,
  • 10 dag kiszonych ogórków,
  • 10 dag jabłek,
  • 3 – 4 łyżki oleju,
  • sól, cukier,
  • ocet lub cytryna,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Ogórki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  2. Kapustę, jabłka, ogórek wymieszać z olejem, przyprawić do smaku z cukrem, cytryną lub octem.
  3. Ułożyć na półmiseczku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.

Surówka z kapusty kiszonej i cebuli

Składniki:

  • 35 dag kapusty kiszonej,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
  • cukier,
  • 3 – 4 łyżki oleju,

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną drobno pokroić, posypać cukrem.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Kapustę wymieszać z cebulą i z olejem.
  4. Ułożyć na salaterce, posypać siekaną pietruszką, przybrać krążkami cebuli.

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką

Składniki:

  • 20 dag kapusty kiszonej,
  • 10 dag marchewki,
  • 10 dag jabłek,
  • cukier,
  • 3 – 4 łyżki oleju,

Przygotowanie:

  1. Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce.
  2. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce (kapustę można pokroić).
  3. Wymieszać kapustę, jabłka, marchew z olejem i cukrem.
  4. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać paskami ozdobnie krojonej marchewki.

Surówka z kapusty kiszonej i dyni

Składniki:

  • 20 dag kapusty kiszonej,
  • 20 dag dyni,
  • 3 – 4 łyżki oleju,
  • cukier, zielenina,

Przygotowanie:

  1. Dy­nię umyć, obrać, ze­trzeć na tar­ce o du­żych otwo­rach.
  2. Ka­pu­stę drob­no po­kro­ić, po­sy­pać cu­krem.
  3. Wy­mie­szać ka­pu­stę i dy­nię z ole­jem.
  4. Uło­żyć na szkla­nej sa­la­ter­ce.
  5. Przy­brać zie­lo­ną pie­trusz­ką i pa­ska­mi ozdob­nie kro­jo­nej dyni.

Surówka z kapusty kiszonej i pomidorów

Składniki:

  • 40 dag kapusty kiszonej,
  • 3 dag koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
  • 3–4 łyżki oleju,
  • 5 dag cebuli,
  • cukier,

Przygotowanie:

  1. Ka­pu­stę po­kro­ić cu­krem, po­łą­czyć z ole­jem, sie­ka­ną ce­bu­lą i po­mi­do­ra­mi, wy­mie­szać.
  2. Uło­żyć na szkla­nym pół­mi­secz­ku.
  3. Przy­brać krąż­ka­mi ce­bu­li, po­sy­pać sie­ka­ną zie­lo­ną pie­trusz­ką.

Surówka z marchewki i selera

Składniki:

  • ¼ kg marchewki,
  • 15 dag selera,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
  • sól, cukier,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • 3–4 łyżki oleju lub oliwy,

Przygotowanie:

  1. Mar­chew­kę i se­ler wy­szo­ro­wać szczot­ką pod bie­żą­cą wodą,
    1. ze­trzeć na tar­ce o bar­dzo ma­łych otwo­rach,
    2. wy­mie­szać z ole­jem,
    3. przy­pra­wić solą, cu­krem, octem.
  2. Uło­żyć na sa­la­ter­ce, po­sy­pać sie­ka­ną zie­lo­ną pie­trusz­ką.

Surówka z ogórków, pomidorów, renklod i jabłek

Składniki:

  • 15 dag pomidorów,
  • 10 dag jabłek,
  • 10 dag ogórków,
  • 15 dag renklod,
  • sól, cukier,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • 3–4 łyżki oleju,

Przygotowanie:

  1. Po­mi­do­ry, jabł­ka, ogór­ki, ren­klo­dy opłu­kać.
  2. Ogór­ki obrać, skro­pić roz­pusz­czo­nym kwa­skiem cy­try­no­wym.
  3. Wszyst­kie skład­ni­ki po­kro­ić w cien­kie pa­ski, wy­mie­szać do sma­ku cu­krem, solą.
  4. Uło­żyć na szkla­nej sa­la­ter­ce, przy­brać ta­lar­ka­mi po­mi­do­rów i ćwiart­ka­mi ren­klod.

Surówka z różnych warzyw

Składniki:

  • 30 dag warzyw (marchew, pory, selery, groszek zielony, pietruszka, ogórki, pomidory),
  • 2 jabłka (15 dag),
  • sól, cukier,
  • kwasek cytrynowy,
  • 3 – 4 łyżki oleju,

Przygotowanie:

  1. Wa­rzy­wa umyć, oczy­ścić, opłu­kać.
  2. Ko­rze­nio­we ze­trzeć na drob­nej tar­ce.
  3. Jabł­ka i ob­ra­ne ogór­ki umyć, ze­trzeć na gru­bej tar­ce.
  4. Pory po­kro­ić na drob­ne pa­ski.
  5. Gro­szek, po­mi­do­ry opłu­kać, po­kro­ić w kost­kę.
  6. Po­łą­czyć z ole­jem, wy­mie­szać,
    1. przy­pra­wić do sma­ku solą, cu­krem, kwa­skiem cy­try­no­wym,
    2. uło­żyć na szkla­nej sa­la­ter­ce, przy­brać ozdob­nie kro­jo­ny­mi pa­ska­mi mar­chwi i po­rów.

Surówka z papryki słodkiej

Składniki:

  • 10 dag zielonych strąków papryki słodkiej,
  • 20 dag pomidorów,
  • 20 dag gruszek,
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól, cukier,
  • ocet lub cytryna,

Przygotowanie:

  1. Pa­pry­kę, po­mi­do­ry i grusz­ki opłu­kać.
  2. Pa­pry­kę wy­drą­żyć u na­sa­dy, wy­jąć pest­ki, po­kro­ić w cien­kie pa­ski.
  3. Po­mi­do­ry i ob­ra­ne grusz­ki po­kro­ić w słup­ki.
  4. Wszyst­kie skład­ni­ki wy­mie­szać z ole­jem.
  5. Przy­pra­wić do sma­ku solą, cu­krem, octem.
  6. Uło­żyć na szkla­nym pół­mi­secz­ku, przy­brać pa­ska­mi słod­kiej pa­pry­ki.

Surówka z papryki słodkiej i selera

Składniki:

  • 20 dag czerwonej papryki słodkiej (pomidorowej),
  • 20 dag jabłek,
  • 10 dag selera,
  • 3–4 łyżki oleju lub oliwy,
  • sól, cukier,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Strą­ki pa­pry­ki i jabł­ka opłu­kać.
  2. Pa­pry­kę wy­drą­żyć u na­sa­dy, wy­brać na­sio­na, po­kro­ić w cien­kie pa­ski.
  3. Se­le­ry wy­szo­ro­wa­ne pod bie­żą­cą wodą ze­trzeć na tar­ce o drob­nych otwo­rach, za­kwa­sić kwa­skiem cy­try­no­wym.
  4. Jabł­ka ze­trzeć na tar­ce o gru­bych otwo­rach.
  5. Wszyst­kie skład­ni­ki po­łą­czyć, przy­pra­wić do sma­ku solą, cu­krem.
  6. Teraz surówka z warzyw powinna przez kilkanaście minut “odpocząć, aby smaki się połączyły. 
  7. Sa­łat­kę wy­ło­żyć na sa­la­ter­kę, z wierz­chu po­sy­pać sie­ka­ną zie­lo­ną pie­trusz­ką.

Sałata głowiasta z olejem

Składniki:

  • 3–4 główki sałaty,
  • sól, cukier,
  • ocet lub cytryna,
  • 3–4 łyżki oleju,

Przygotowanie:

  1. Sa­ła­tę płu­kać pod bie­żą­cą wodą, oczy­ścić, po­dzie­lić na czę­ści, od­są­czyć z wody (naj­le­piej od­wi­ro­wać).
  2. Ocet roz­cień­czyć wodą i przy­pra­wić solą i cu­krem.
  3. Po­lać nim sa­ła­tę uło­żo­ną na sa­la­ter­ce i wy­mie­szać.
  4. Skro­pić ole­jem.

Surówka z rydzów kiszonych

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Z ki­szo­nych ry­dzów usu­nąć ce­bu­lę i pieprz, po­kro­ić je w cien­kie pa­ski.
  2. Ce­bu­lę obrać, po­kro­ić w drob­ną kost­kę.
  3. Ry­dze uło­żyć na sa­la­ter­ce, po­sy­pać ce­bu­lą i pie­przem, skro­pić ole­jem.
  4. Uło­żyć na pół­mi­secz­ku szkla­nym, przy­brać krąż­ka­mi ce­bu­li, surówka z warzyw jest bardzo dekoracyjną przystawką.

Surówka ze szpinaku i cebuli

Składniki:

  • 30 dag młodego szpinaku,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 4–5 łyżek oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Szpi­nak
    1. opłu­kać, otrzą­snąć z wody,
    2. po­kro­ić w cien­kie pa­ski,
    3. do­dać ce­bu­lę ob­ra­ną star­tą na tar­ce,
    4. zą­bek czosn­ku roz­tar­ty z solą,
    5. wy­mie­szać z ole­jem,
    6. przy­pra­wić do sma­ku solą, cu­krem, kwa­skiem cy­try­no­wym.
  2. Surówka z warzyw – gotowa. Wy­ło­żyć na sa­la­ter­kę, przy­brać z wierz­chu ta­lar­ka­mi rzod­kiew­ki.

Surówka z roszponki lub endywii

Składniki:

  • 30 dag roszponki (2–3 główki),
  • 3–4 łyżki oleju,
  • sól, ocet,
  • cukier,

Przygotowanie:

  1. Zi­mo­wą sa­ła­tę rosz­pon­kę
    1. opłu­kać pod bie­żą­cą wodą,
    2. oczy­ścić, otrzą­snąć z wody (od­wi­ro­wać),
    3. po­dzie­lić na czę­ści.
  2. Ocet roz­cień­czyć wodą, wy­mie­szać z solą i cu­krem, po­lać sa­ła­tę, wy­mie­szać, skro­pić ole­jem.
  3. Uło­żyć na szkla­nej sa­la­ter­ce.

Surówka z rzeżuchy i selerów

Składniki:

  • 10 dag rzeżuchy,
  • 10 dag selerów,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • 20 dag jabłek,
  • 4–5 łyżek oleju,
  • sól, cukier,

Przygotowanie:

  1. Se­le­ry oczy­ścić szczot­ką pod bie­żą­cą wodą,
    1. ze­trzeć na tar­ce o drob­nych otwo­rach,
    2. do­dać kwa­sek cy­try­no­wy i olej.
  2. Rze­żu­chę opłu­kać, otrzą­snąć z wody,
    1. po­kro­ić drob­no, po­łą­czyć z se­le­ra­mi,
    2. do­dać jabł­ka star­te,
    3. przy­pra­wić do sma­ku solą, cu­krem i o ile po­trze­ba – kwa­skiem cy­try­no­wym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x