Surówki z warzyw zaprawiane śmietaną
Surówki Z Warzyw Zaprawiane Śmietaną
Surówki z warzyw z dodatkiem śmietany są smaczne, pożywne i również zawierają wiele witamin, soli mineralnych i innych dodatków odżywczych. Do śmietany można dodać chociażby jogurt, lub zastąpić ją częściowo maślanką.
Surówka z marchwi i pietruszki.
Surówka z marchwi i pietruszki.
Składniki:
- ¼ kg marchewki,
- 15 dag pietruszki,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
- 10 dag jabłek,
- sól, cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę, wpierw wyszorować szczotką, oczyścić i razem z jabłkami opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Później wymieszać ze śmietaną, przyprawić cukrem, solą, gdy potrzeba – cytryną lub kwaskiem cytrynowym.
- Ułożyć na szklanej salaterce, posypać siekaną zieloną i też pietruszką.
Surówka z marchwi, jabłek i chrzanu.
Surówka z marchwi, jabłek i chrzanu.
Składniki:
- ¼ kg marchewki,
- 10 dag jabłek,
- 5 dag chrzanu,
- sól, cukier,
- ⅛ l śmietany,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, chrzan, marchew najpierw umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce (jabłka na grubszej).
- Wszystkie składniki następnie wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i cukrem.
- Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać też gałązkami zielonej pietruszki.
Surówka z selerów i jabłek ze śmietaną.
Surówka z selerów i jabłek ze śmietaną.
Składniki:
- 15 dag selerów,
- 15 dag jabłek,
- sól, cukier,
- 1 łyżeczka siekanego szczypiorku,
- 10 dag pomidorów,
- ⅛ l śmietany,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Selery oczyścić szczotką pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić też rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym.
- Wszystkie składniki, pokrojone w kosteczkę połączyć, przyprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
- Wyłożyć na salaterkę, posypać zaś po wierzchu siekanym szczypiorkiem.
Surówka z rzodkiewki.
Surówka z rzodkiewki.
Składniki:
- 3 – 4 pęczki rzodkiewek,
- ⅛ l śmietany lub jogurtu,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- sól,
Przygotowanie:
- Rzodkiewki umyć, odciąć listki i cienkie korzonki, pokroić w talarki, posolić, zalać śmietaną, dodatkowo posypać siekanym koperkiem.
- Rzodkiewki można również zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Surówka z chrzanu i jabłek.
Surówka z chrzanu i jabłek.
Składniki:
- 35 dag jabłek,
- 5 dag chrzanu,
- ⅛ l śmietany,
- sól, cukier,
- kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Chrzan wpierw umyć, obrać, opłukać, zetrzeć.
- Jabłka umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z chrzanem i śmietaną.
- Przyprawić solą, cukrem i dodatkowo kwaskiem cytrynowym.
- Ułożyć na szklanej salaterce.
Surówka z czarnej rzodkwi z cebulą.
Surówka z czarnej rzodkwi z cebulą.
Składniki:
- 40 dag rzodkwi,
- 10 dag cebuli,
- 10 dag pomidorów,
- 10 dag twarogu,
- ⅛ – ¼ l śmietany,
- sól,
Przygotowanie:
- Rzodkiew wyszorować szczotką, obrać, najpierw zetrzeć na grubej tarce, lekko odcisnąć, osolić, dodać obraną i posiekaną cebulę, wymieszać ze śmietaną.
- Ułożyć na salaterce, następnie przybrać ćwiartkami pomidorów, z wierzchu posypać twarogiem.
- Podawać do razowego pieczywa smarowanego masłem.
Mizeria z ogórków ze śmietaną.
Mizeria z ogórków ze śmietaną.
Składniki:
- 40 dag ogórków,
- 1 łyżeczka siekanego koperku,
- cukier, sól,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Ogórki wpierw umyć, obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce.
- Śmietanę później wymieszać z solą, cukrem i octem.
- Ogórki następnie ułożyć na salaterce, zalać śmietaną, posypać siekanym koperkiem.
Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych.
Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych.
Składniki:
- ¼ kg pomidorów,
- 5 dag cebuli,
- ⅛ l śmietany,
- sól, zielenina,
Przygotowanie:
- Pomidory opłukać, ogórki i pomidory wpierw pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki.
- Ułożyć na półmiseczku rzędami pomidory i ogórki na przemian z cebulą, osolić, zalać śmietaną, przybrać zieloną pietruszką.
Sałata głowiasta z rzodkiewką i ogórkiem.
Sałata głowiasta z rzodkiewką i ogórkiem.
Składniki:
- 2 główki sałaty (małe),
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 15 dag ogórka świeżego,
- 1 łyżka siekanego szczypiorku,
- sól, cukier, ocet,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Sałatę najpierw umyć, oczyścić, osączyć, podzielić na części.
- Ogórek umyć, obrać, pokroić w krążki.
- Później rzodkiewki umyć, pokroić w talarki.
- Warzywa wreszcie wymieszać.
- Śmietanę doprawić cukrem, szczyptą soli i octem, polać nią sałatę ułożoną na szklanej salaterce, posypać siekanym szczypiorkiem.
Sałata głowiasta z jajami.
Sałata głowiasta z jajami.
Składniki:
- 3–4 główki sałaty,
- 2 jaja (ugotowane na twardo),
- ⅛ l śmietany,
- sól, ocet, cukier,
Przygotowanie:
- Sałatę wpierw opłukać, oczyścić, podzielić na części, osączyć, ułożyć na salaterce.
- Później po wierzchu polać śmietaną doprawioną do smaku cukrem, solą, octem.
- Przybrać też ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.
Sałata głowiasta ze szczypiorkiem i koperkiem.
Sałata głowiasta ze szczypiorkiem i koperkiem.
Składniki:
- 3–4 główki sałaty,
- 1–2 łyżki siekanego szczypiorku i koperku,
- ⅛ l śmietany,
- sól, ocet, cukier,
Przygotowanie:
- Przyrządzić podobnym sposobem jak sałatę głowiastą z jajami.
- Posypać na koniec siekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Surówka z różnych warzyw.
Surówka z różnych warzyw.
Składniki:
- 30 dag warzyw mieszanych,
- 15 dag jabłek (2 szt. ),
- sól, cukier,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Przyrządzić podobnym sposobem jak surówkę z różnych warzyw z olejem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]