Surówki z warzyw zaprawiane śmietaną

Surówki Z Warzyw Zaprawiane Śmietaną

Surówki z warzyw z dodatkiem śmietany są smaczne, pożywne i również zawierają wiele witamin, soli mineralnych i innych dodatków odżywczych. Do śmietany można dodać chociażby jogurt, lub zastąpić ją częściowo maślanką.


Surówka z marchwi i pietruszki.

Surówka z marchwi i pietruszki.


Składniki:

  • ¼ kg marchewki,
  • 15 dag pietruszki,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
  • 10 dag jabłek,
  • sól, cukier,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • ⅛ l śmietany,

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę, wpierw wyszorować szczotką, oczyścić i razem z jabłkami opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  2. Później wymieszać ze śmietaną, przyprawić cukrem, solą, gdy potrzeba – cytryną lub kwaskiem cytrynowym.
  3. Ułożyć na szklanej salaterce, posypać siekaną zieloną i też pietruszką.

Surówka z marchwi, jabłek i chrzanu.

Surówka z marchwi, jabłek i chrzanu.


Składniki:

  • ¼ kg marchewki,
  • 10 dag jabłek,
  • 5 dag chrzanu,
  • sól, cukier,
  • ⅛ l śmietany,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, chrzan, marchew najpierw umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce (jabłka na grubszej).
  2. Wszystkie składniki następnie wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i cukrem.
  3. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać też gałązkami zielonej pietruszki.

Surówka z selerów i jabłek ze śmietaną.

Surówka z selerów i jabłek ze śmietaną.


Składniki:

  • 15 dag selerów,
  • 15 dag jabłek,
  • sól, cukier,
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku,
  • 10 dag pomidorów,
  • ⅛ l śmietany,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Selery oczyścić szczotką pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić też rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym.
  2. Wszystkie składniki, pokrojone w kosteczkę połączyć, przyprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
  3. Wyłożyć na salaterkę, posypać zaś po wierzchu siekanym szczypiorkiem.

Surówka z rzodkiewki.

Surówka z rzodkiewki.


Składniki:

  • 3 – 4 pęczki rzodkiewek,
  • ⅛ l śmietany lub jogurtu,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki umyć, odciąć listki i cienkie korzonki, pokroić w talarki, posolić, zalać śmietaną, dodatkowo posypać siekanym koperkiem.
  2. Rzodkiewki można również zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Surówka z chrzanu i jabłek.

Surówka z chrzanu i jabłek.


Składniki:

  • 35 dag jabłek,
  • 5 dag chrzanu,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, cukier,
  • kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Chrzan wpierw umyć, obrać, opłukać, zetrzeć.
  2. Jabłka umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z chrzanem i śmietaną.
  3. Przyprawić solą, cukrem i dodatkowo kwaskiem cytrynowym.
  4. Ułożyć na szklanej salaterce.

Surówka z czarnej rzodkwi z cebulą.

Surówka z czarnej rzodkwi z cebulą.


Składniki:

  • 40 dag rzodkwi,
  • 10 dag cebuli,
  • 10­ dag pomidorów,
  • 10 dag twarogu,
  • ⅛ – ¼ l śmietany,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Rzodkiew wyszorować szczotką, obrać, najpierw zetrzeć na grubej tarce, lekko odcisnąć, osolić, dodać obraną i posiekaną cebulę, wymieszać ze śmietaną.
  2. Ułożyć na salaterce, następnie przybrać ćwiartkami pomidorów, z wierzchu posypać twarogiem.
  3. Podawać do razowego pieczywa smarowanego masłem.

Surówki z warzyw zaprawiane śmietaną. 

Mizeria z ogórków ze śmietaną.

Mizeria z ogórków ze śmietaną.


Składniki:

  • 40 dag ogórków,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • cukier, sól,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • ⅛ l śmietany,

Przygotowanie:

  1. Ogórki wpierw umyć, obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce.
  2. Śmietanę później wymieszać z solą, cukrem i octem.
  3. Ogórki następnie ułożyć na salaterce, zalać śmietaną, posypać siekanym koperkiem.

Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych.

Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych.


Składniki:

  • ¼ kg pomidorów,
  • 5 dag cebuli,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, zielenina,

Przygotowanie:

  1. Pomidory opłukać, ogórki i pomidory wpierw pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki.
  2. Ułożyć na półmiseczku rzędami pomidory i ogórki na przemian z cebulą, osolić, zalać śmietaną, przybrać zieloną pietruszką.

Sałata głowiasta z rzodkiewką i ogórkiem.

Sałata głowiasta z rzodkiewką i ogórkiem.


Składniki:

  • 2 główki sałaty (małe),
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 15 dag ogórka świeżego,
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku,
  • sól, cukier, ocet,
  • ⅛ l śmietany,

Przygotowanie:

  1. Sałatę najpierw umyć, oczyścić, osączyć, podzielić na części.
  2. Ogórek umyć, obrać, pokroić w krążki.
  3. Później rzodkiewki umyć, pokroić w talarki.
  4. Warzywa wreszcie wymieszać.
  5. Śmietanę doprawić cukrem, szczyptą soli i octem, polać nią sałatę ułożoną na szklanej salaterce, posypać siekanym szczypiorkiem.

Sałata głowiasta z jajami.

Sałata głowiasta z jajami.


Składniki:

  • 3–4 główki sałaty,
  • 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, ocet, cukier,

Przygotowanie:

  1. Sałatę wpierw opłukać, oczyścić, podzielić na części, osączyć, ułożyć na salaterce.
  2. Później po wierzchu polać śmietaną doprawioną do smaku cukrem, solą, octem.
  3. Przybrać też ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.

Sałata głowiasta ze szczypiorkiem i koperkiem.

Sałata głowiasta ze szczypiorkiem i koperkiem.


Składniki:

  • 3–4 główki sałaty,
  • 1–2 łyżki siekanego szczypiorku i koperku,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, ocet, cukier,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić podobnym sposobem jak sałatę głowiastą z jajami.
  2. Posypać na koniec siekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Surówka z różnych warzyw.

Surówka z różnych warzyw.


Składniki:

  • 30 dag warzyw mieszanych,
  • 15 dag jabłek (2 szt. ),
  • sól, cukier,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • ⅛ l śmietany,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić podobnym sposobem jak surówkę z różnych warzyw z olejem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x