Przetwory domoweWykorzystaj

Suszenie jarzyn korzeniowych

 Suszenie jarzyn korzeniowych


Przepis staropolski


Przygotowanie:

  1. Pietruszkę starannie oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż na cienkie płaty, nawlec na sznurek i suszyć zawieszone nad piecem, strzegąc od much.
  2. Po ugotowaniu obiadu wyłożyć ciepłą jeszcze płytę kuchenną papierem i na papierze dosuszać.
  3. Gdy korzenie przeschną, lecz są jeszcze elastyczne, złożyć je do puszki lub zamkniętego słoja i trzymać w suchym miejscu.
Suszenie jarzyn
Suszenie grzybów.

 

Uwaga: W ten sam sposób suszy się selery. Susz z selerów i pietruszki należy używać późną wiosną, gdy solonka z włoszczyzny już się wyczerpie, a świeżej włoszczyzny jeszcze nie ma. (Warzywa można suszyć oczywiście bardzo skutecznie w korzystając z suszarki do warzyw i owoców). Dla uzupełnienia wartości odżywczej do wywaru na zupę należy dodawać trochę zieleniny (nać z pietruszki, koperek, szczypiorek).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x