Suszenie jarzyn korzeniowych
Suszenie jarzyn korzeniowych
Przepis staropolski
Przygotowanie:
- Pietruszkę starannie oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż na cienkie płaty, nawlec na sznurek i suszyć zawieszone nad piecem, strzegąc od much.
- Po ugotowaniu obiadu wyłożyć ciepłą jeszcze płytę kuchenną papierem i na papierze dosuszać.
- Gdy korzenie przeschną, lecz są jeszcze elastyczne, złożyć je do puszki lub zamkniętego słoja i trzymać w suchym miejscu.
Uwaga: W ten sam sposób suszy się selery. Susz z selerów i pietruszki należy używać późną wiosną, gdy solonka z włoszczyzny już się wyczerpie, a świeżej włoszczyzny jeszcze nie ma. (Warzywa można suszyć oczywiście bardzo skutecznie w korzystając z suszarki do warzyw i owoców). Dla uzupełnienia wartości odżywczej do wywaru na zupę należy dodawać trochę zieleniny (nać z pietruszki, koperek, szczypiorek).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]