Świąteczne rolmopsy w oliwie
Świąteczne rolmopsy w oliwie
W naszej tradycji jest wiele potraw, które tak czy owak wiążą się z różnymi świętami kalendarzowymi. Jest np. «Śledzik». Tu podaję przepis na «świąteczne rolmopsy w oliwie», nie tylko na okazyjne, ale również codzienne posiłki.
? Czas przygotowania: 30 minut ‖ IG: 1 porcja: 410 kcal ‖ ilość na 4 porcje
Składniki:
- 8 śledzi mleczaków lub 16 filetów z matiasów,
- 4 ogórki kwaszone (średnie),
- 2 łyżki łagodnej musztardy,
- 300 ml octu winnego,
- 4 – 5 łyżek oliwy,
- 2 liście laurowe,
- po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżka cukru.
Przygotowanie:
- Mleczaki wpierw moczyć kilka godzin w wodzie, zmieniając ją 2 – 3 razy, następnie oczyścić i pokroić w filety (mlecz zachować).
- Matiesy natomiast opłukać pod bieżącą zimną wodą.
- Ogórki pokroić w słupki.
- Cebulę oczyścić i pokroić w piórka lub w drobną kostkę.
- Filety posmarować musztardą, na każdym rozłożyć porcję ogórków i cebuli, na koniec zwinąć i spiąć wykałaczkami.
- Rolmopsy ułożyć w dużym słoju.
- Ocet wymieszać z 200 ml wody, wsypać cukier i dodać przyprawy.
- Całość zagotować i przestudzić.
- Mlecz przetrzeć przez sito, wymieszać z oliwą, następnie połączyć z przestudzoną marynatą.
- Gotową marynatą zalać śledzie i odstawić na co najmniej 3 dni do macerowania, od czasu do czasu mieszając.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]