PrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Świąteczne rolmopsy w oliwie

Świąteczne rolmopsy w oliwie

W naszej tradycji jest wiele potraw, które tak czy owak wiążą się z różnymi świętami kalendarzowymi. Jest np. «Śledzik». Tu podaję przepis na «świąteczne rolmopsy w oliwie», nie tylko na okazyjne, ale również codzienne posiłki.


? Czas przygotowania: 30 minut ‖ IG: 1 porcja: 410 kcal ‖ ilość na 4 porcje


Składniki:

  • 8 śledzi mleczaków lub 16 filetów z matiasów,
  • 4 ogórki kwaszone (średnie),
  • 2 łyżki łagodnej musztardy,
  • 300 ml octu winnego,
  • 4 – 5 łyżek oliwy,
  • 2 liście laurowe,
  • po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Mleczaki wpierw moczyć kilka godzin w wodzie, zmieniając ją 2 – 3 razy, następnie oczyścić i pokroić w filety (mlecz zachować).
  2. Matiesy natomiast opłukać pod bieżącą zimną wodą.
  3. Ogórki pokroić w słupki.
  4. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka lub w drobną kostkę.
  5. Filety posmarować musztardą, na każdym rozłożyć porcję ogórków i cebuli, na koniec zwinąć i spiąć wykałaczkami.
  6. Rolmopsy ułożyć w dużym słoju.
  7. Ocet wymieszać z 200 ml wody, wsypać cukier i dodać przyprawy.
  8. Całość zagotować i przestudzić.
  9. Mlecz przetrzeć przez sito, wymieszać z oliwą, następnie połączyć z przestudzoną marynatą.
  10. Gotową marynatą zalać śledzie i odstawić na co najmniej 3 dni do macerowania, od czasu do czasu mieszając.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x