Syrop z malin
Syrop z malin można wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Można go także rozcieńczać z wodą jako gotowy napój do picia. Ponadto ma również zastosowanie jako naturalne lekarstwo w stanach przeziębienia podawany na gorąco.
Przygotowanie:
- Owoce przebrać, oczyścić, ostrożnie wypłukać, osączyć, przesypać cukrem, rozparować w sokowniku.
- Można również przetworzyć owoce na zimno, zasypując je cukrem i odstawiając w ciemne miejsce, zabezpieczone przed kurzem.
- Na drugi dzień zlać powstały sok, odcedzić przez niezbyt gęste sito, następnie podgrzać do prawie do wrzenia, ale nie gotować.
- Gorący syrop zlać do butelek lub do słoiczków, ta, aby napełnić naczynie do pełna.
- Szczelnie zamknąć, ułożyć je poziomo i otulić kocem do wystudzenia.
- Zamiast tego zabiegu można przeprowadzić pasteryzację syropu w temperaturze 85 °C przez 20 minut.
- Również syropy z innych owoców, jak poziomki, jagody, jeżyny, truskawki, czarna porzeczka, czarne jagody, wiśnie przygotowuje się w taki sam sposób.
- Można również mieszać owoce, aby otrzymać syrop wieloowocowy.
- Szczególnie można polecić wykonanie syropu z owoców leśnych: syrop z malin, jeżyn, poziomek lub jagód.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]