PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Szarlotka II

Szarlotka II


Składniki:

ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • ¼ kg tłuszczu,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag gęstej śmietany,

nadzienie:

  • 1 kg jabłek antonówki,
  • 10 dag cukru,
  • tarta bułka do posypania,
  • pół porcji cynamonu albo pół laski wanilii,
  • 2 dag cukru pudru do posypania ciasta,

Szarlotka II – przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, rozgotować z odrobiną wody, dodać cynamon lub wanilię i cukier oraz wymieszać.
  2. Przyrządzić kruche ciasto, oziębić go i podzielić na 2 części: jedną cienko rozwałkować, włożyć do blachy, podpiec, posypać tartą bułką i nałożyć masę z jabłek.
  3. Drugą część rozwałkować, przenieść na wałku, przykryć nią jabłka i upiec, stawiając ciasto wyżej w piekarniku, aby zapiec jego wierzchnią warstwę.
  4. Upieczone ciasto pokroić na porcje i posypać przez sitko cukrem pudrem albo polukrować polewą cytrynową.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x