Szarlotka II
Szarlotka II
Składniki:
ciasto:
- ½ kg mąki,
- ¼ kg tłuszczu,
- 15 dag cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 10 dag gęstej śmietany,
nadzienie:
- 1 kg jabłek antonówki,
- 10 dag cukru,
- tarta bułka do posypania,
- pół porcji cynamonu albo pół laski wanilii,
- 2 dag cukru pudru do posypania ciasta,
Szarlotka II – przygotowanie:
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, rozgotować z odrobiną wody, dodać cynamon lub wanilię i cukier oraz wymieszać.
- Przyrządzić kruche ciasto, oziębić go i podzielić na 2 części: jedną cienko rozwałkować, włożyć do blachy, podpiec, posypać tartą bułką i nałożyć masę z jabłek.
- Drugą część rozwałkować, przenieść na wałku, przykryć nią jabłka i upiec, stawiając ciasto wyżej w piekarniku, aby zapiec jego wierzchnią warstwę.
- Upieczone ciasto pokroić na porcje i posypać przez sitko cukrem pudrem albo polukrować polewą cytrynową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]