Desery i napojeŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Szarlotka wykwintna

Szarlotka wykwintna


ciasto:

Składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 15 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • skórka cytrynowa,
  • ½ jajka do smarowania,
  • 1 kg jabłek,
  • 30 dag cukru,
  • skórka z cytryny,
  • 5 dag rodzynek,
  • 1 łyżeczka tartej bułki,

krem:

  • 20 dag śmietany kremówki,
  • 20 dag cukru pudru,

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto: przepis na szarlotkę, wynieść pod przykryciem w chłodne miejsce (lodówka) na 10 minut, następnie podzielić na dwie części.
  2. Jedną część ponadto rozwałkować do grubości ½ cm, nadając ciastu kształt prostokątny, przenieść wałkiem na blachę.
  3. Powierzchnię nakłuć widelcem, tymczasem upiec w gorącym piekarniku na bladozłoty kolor, gorący placek pokroić zaś ostrym nożem na kwadraty.
  4. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić na paski i każdy pasek zaś zrolować.
  5. Rulonik ułożyć na każdym ciastku oblepiając nim cztery boki.
  6. Jabłka obrać, wpierw oczyścić z gniazd nasiennych, rozdrobnić na grubej tarce, wymieszać z cukrem, otartą skórką z cytryny i rodzynkami i równomiernie rozsmarować na każdym kwadracie podpieczonego ciasta.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika, upiec, czyli przez ok. 40 minut.
  8. Gdy ciasta ostygną przybrać je na koniec kremem z bitej śmietany. (Opcjonalnie!)
  9. I krótko mówiąc, szarlotka wykwintna gotowa!

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x