Świąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Szarlotka z kremem

Szarlotka z kremem


Skład­ni­ki:

  • 3 szklan­ki mąki krup­czat­ki,
  • 1¾ szklan­ki cu­kru, 
  • 80 dag ja­błek (sza­ra re­ne­ta, an­to­nów­ka),
  • ¼ kg kost­ka mar­ga­ry­ny,
  • 5 ja­jek,
  • 2 to­reb­ki bu­dy­niu śmie­tan­ko­we­go,
  • 1 cu­kier wa­ni­lio­wy,
  • 3 ły­żki śmie­ta­ny,
  • 2 ły­żecz­ki prosz­ku do pie­cze­nia,
  • ½ l śmie­ta­ny kre­mów­ki (36%),

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Wsy­pać do mi­ski prze­sia­ną mąkę wy­mie­sza­ną z prosz­kiem do pie­cze­nia. Do­dać po­sie­ka­ną mar­ga­ry­nę, 3 ły­żki śmie­ta­ny i utar­te z ¼ szklan­ki cu­kru żó­łt­ka. Szyb­ko za­gnie­ść cia­sto.
  2. Po­dzie­lić cia­sto, ⅓ wsta­wić do lo­dów­ki a resz­tę roz­wa­łko­wać, po­ło­żyć na wy­sma­ro­wa­ną bla­chę.
  3. Ja­błka ze­trzeć na gru­bej tar­ce i po­ło­żyć na cie­ście.
  4. Z bia­łek ubić sztyw­ną pia­nę z 1 szklan­ką cu­kru i z cu­krem wa­ni­lio­wym. Do pia­ny wsy­pać bu­dyń śmie­tan­ko­wy, wy­mie­szać.
  5. Wy­ło­żyć na ja­błka.
  6. Cia­sto za­mro­żo­ne w lo­dów­ce ze­trzeć na gru­bej tar­ce i przy­kryć na wierz­chu cia­sto. Piec oko­ło 1 go­dzi­ny w tem­pe­ra­tu­rze ok. 200°C.
  7. Wy­stu­dzić cia­sto, zim­ną śmie­ta­nę (z lo­dów­ki) ubić z ½ szklan­ki cu­kru i po­ło­żyć na cie­ście. Szarlotka z kremem może być dekorowana po­le­wą cze­ko­la­do­wą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x