Szarlotka z kremem
Szarlotka z kremem
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 1¾ szklanki cukru,
- 80 dag jabłek (szara reneta, antonówka),
- ¼ kg kostka margaryny,
- 5 jajek,
- 2 torebki budyniu śmietankowego,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ l śmietany kremówki (36%),
Przygotowanie:
- Wsypać do miski przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę, 3 łyżki śmietany i utarte z ¼ szklanki cukru żółtka. Szybko zagnieść ciasto.
- Podzielić ciasto, ⅓ wstawić do lodówki a resztę rozwałkować, położyć na wysmarowaną blachę.
- Jabłka zetrzeć na grubej tarce i położyć na cieście.
- Z białek ubić sztywną pianę z 1 szklanką cukru i z cukrem waniliowym. Do piany wsypać budyń śmietankowy, wymieszać.
- Wyłożyć na jabłka.
- Ciasto zamrożone w lodówce zetrzeć na grubej tarce i przykryć na wierzchu ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze ok. 200°C.
- Wystudzić ciasto, zimną śmietanę (z lodówki) ubić z ½ szklanki cukru i położyć na cieście. Szarlotka z kremem może być dekorowana polewą czekoladową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]