Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekane

Szarlotka

Szarlotka


ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki,
  • 15 dkg masła,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • ½ paczki cukru waniliowego,
  • ½ jajka do smarowania,

nadzienie:

  • 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta),
  • 10 dkg cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka bułki tartej,
  • ½ paczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,

Przygotowanie:

  1. Posiekać tłuszcz z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki.
  2. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wystudzić w lodówce.
  3. Podzielić ciasto na dwie części.
  4. Jedną część rozwałkować do grubości ½ cm nadając mu kształt prostokąta, przenieść go wałkiem na blachę.
  5. Ułożyć w ten sposób, aby przykryć całą blachę i jej boki do wysokości 2 cm.
  6. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec ciasto w gorącym piekarniku, na jasnozłoty kolor.
  7. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, rozdrobnić je na grubej tarce, wymieszać z cukrem i równomiernie rozłożyć na powierzchni podpieczonego ciasta.
  8. Przykryć jabłka drugą częścią rozwałkowanego ciasta, wyrównać brzegi, nakłuć widelcem i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
    Wystudzoną szarlotkę pokroić na kwadraty.

Szarlotka może być oprószona cukrem pudrem albo polukrowana pomadką cytrynową.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x