Mięso - potrawyPrzystawki

Szaszłyk z polędwicy (Basturma)

Szaszłyk z Polędwicy (Basturma). 

Podawaj natychmiast po usmażeniu na rozgrzanym półmisku, przybrane dodatkowo surowymi pomidorami, w plastry i siekanym szczypiorkiem.


Składniki:

  • 60 dag polędwicy,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 dag mąki,
  • 8 dag tłuszczu,
  • pieprz, sól, ocet,
  • 10 dag pomidorów,
  • 1 łyżka grubo siekanego szczypiorku,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę wpierw opłukaj, obierz z powięzi, pokrój na 30 kawałków.
  2. Nadaj im najpierw, przez lekkie pobijanie tłuczkiem (zwilżonym w wodzie) kształt krążków o grubości ½ cm.
  3. Następnie cebulę drobno posiekaj.
  4. Uformuj kawałki mięsa, ułóż w misce, dodatkowo posypując je siekaną cebulą, pieprzem i solą, lekko skrapiając octem i pozostaw pod przykryciem na 2 – 3 godziny.
  5. Przygotuj cztery drewniane patyczki o grubości 3 – 5 mm, długości około 15 cm.
  6. Na każdy patyczek nabij po 6 – 8 krążków mięsa, usunąwszy z nich cebulę i oprószyć mąką.
  7. Tłuszcz rozgrzej na patelni i na silnym ogniu krótko smaż mięso na patyczkach, aby z wierzchu było zrumienione, a wewnątrz pozostało różowe.
  8. Szaszłyk z polędwicy podawaj natychmiast po usmażeniu na rozgrzanym półmisku, przybrane surowymi pomidorami, pokrojonymi w plastry i siekanym szczypiorkiem.
  9. Oddzielnie podaj ziemniaki, frytki, brukselkę, fasolkę szparagową i sałatę.

Antrykot można również przyrządzać na opiekaczu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x