Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Sznycel wieprzowy smażony panierowany

Sznycel wieprzowy smażony (panierowany)

Na jeden kotlet potrzeba około 17 dag schabu. Kotlety bardzo cienkie mimo panierowania stają się bowiem po usmażeniu zbyt suche. Po odcięciu kości kręgosłupa ( najlepiej poprosić o to rzeźnika w sklepie), wyciąć kotlety, pozostawiając przy każdym z nich kostkę. Kotlety z kostką wyglądają na talerzu apetyczniej, a ponadto mięso przy kostce jest najsmaczniejsze. Kotlety lekko rozbić, , a samą kostkę mocniej – tak, aby zrównać ją z mięsem na talerzu, w przeciwnym wypadku mięso przy kostce może po usmażeniu pozostać surowe. Doskonałego smaku nabierają kotlety, jeżekli na 1/2 godziny przed smażeniem wetrzemy w mięso trochę dobrze startego majeranku.

Następnie kotlety lekko naciąć w 2 – 3 miejscach na obwodzie, posolić, oprószyć mąką i maczać w rozbitym na talerzu jaju, opanierować w tartej (jasnej) bułce tartej przyciskając mocno kotlet do wysypanej na stolnicy, desce, czy też talerzu bułki. Od jej jakości zależy dużym stopniu piękny kolor, a także smak naszych kotletów. Bułka powinna być jasna, miałka i nie pomieszana z tartym chlebem. Kotlety najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu z 2 stron na rumiano, a później dosmażyć jeszcze na brzegu płyty lub na małym ogniu. Po usmażeniu dodać odrobine wody, trochę masła, przykryć patelnię z kotletami szczelnie pokrywą i potrzymać około 5 minut. Będą wskutek takiego zabiegu kruche i bardziej soczyste.


Składniki:

  • 70 dag szynki wieprzowej z kością (frykando),
  • 8 dag tłuszczu,
  • sól,

panierowanie:

  • 3 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 8 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, usunąć kości, najpierw pokroić ostrym nożem w skośne szerokie plastry w poprzek włókien.
  2. Pobić równomiernie, niemniej dość silnie tłuczkiem, nadać kształt owalny, osolić i panierować w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce.
  3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano, a także dosmażyć na brzegu płyty.
  4. Podawać z ziemniakami, jarzyną z wodysurówką z warzyw.
Panierowanie kotletów.
Panierowanie kotletów.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x