Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Sztufada I

Sztufada I

Podawać na podłużnym półmisku przybranym listkami sałaty, ćwiartkami pomidorów i połówkami korniszonów lub grzybkami z octu.


Składniki:

  • 1 pomidor,
  • zielenina,
  • 3 dag korniszonów,
  • 70 dag wołowiny bez kości (zrazowa krzyżowa środkowa, plecówka),
  • ⅛ l octu,
  • ⅛ l wody,
  • ½ dag grzybków,
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag słoniny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 dag smalcu,
  • 2 dag mąki,
  • 1 liść bobkowy,
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso (podłużny, gruby kawałek) opłukać,
    1. zalać octem rozcieńczonym wodą,
    2. i pozostawić w chłodzie do następnego dnia,
    3. następnie wyjąć z octu,
    4. osuszyć,
    5. natrzeć olejem,
    6. obłożyć pokrojoną w talarki cebulą
    7. i położyć przykryte w chłodnym miejscu na 24 godziny.
  2. Po tym okresie okrycie cebulą usunąć.
  3. Pokroić słoninę w słupki, posypać solą i pieprzem.
  4. Mięso naszpikować słoniną rzędami co 3 – 4 cm, natrzeć solą,
    1. oprószyć mąką,
    2. osmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron.
  5. Włożyć do rondla,
    1. dodać opłukany, pokruszony grzybek suszony,
    2. pozostały z osmażenia tłuszcz i dusić pod przykryciem 2 – 3 godziny, podlewając wodą.
  6. Gdy pieczeń jest miękka położyć w zimnym miejscu i ostudzić.
  7. Sztufada I

    Wyjąć z sosu, pokroić w poprzek nieco skośnie na cienkie szerokie plastry.

  8. Podawać na podłużnym półmisku przybranym listkami sałaty, ćwiartkami pomidorów i połówkami korniszonów lub grzybkami z octu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x