Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Sztuka mięsa biała

Kiedy ugotujemy rosół na wołowinie, naturalnym wykorzystaniem mięsa z rosołu jest «sztuka mięsa» – biała, jeśli nie chcemy jej zapiekać, przysmażać. To danie smaczne i przy tym nie zawiera zbyt wiele tłuszczu.

Składniki:

zasmażka:

  • 2 dag mąki,
  • 3 dag masła,
  • 80 dag wołowiny (mostek, krzyżowa, szponder, pręga),
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 listek bobkowy,
  • po 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego,
  • 1 kg ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Kawałek wołowego mięsa opłukać w letniej wodzie, sparzyć je zlewając wrzątkiem, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, posolić, dodać włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie.
  2. Jarzyny do przybrania mięsa: kapustę pokrojoną w ćwiartki, kalafior, marchew, kalarepę oraz ziemniaki wykrawane łyżeczką ugotować oddzielnie wraz z kilkoma plasterkami wołowiny.
  3. Gdy jarzyny będą już miękkie, zrobić zasmażkę z masła z mąką, rozprowadzić ją rosołem z jarzyn i zagotować.
  4. Sztuka mięsa biała po wyjęciu z rosołu powinna być pokrojona na skośne plastry, potem należy ją ułożyć na rozgrzanym półmisku, obłożyć jarzynami i polać zasmażką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x