Mięso - potrawyPRZEPISYSosy

Sztuka mięsa na parze

“Sztuka mięsa na parze ” To przepis na smaczną, dietetyczną potrawę mięsną. Dziś trudno o dobrą sztukę. A dobra «sztukamięs» jest częstsza od dobrej sztuki w TEATRZE. 🙂

Składniki:

  • 60 dag mięsa,
  • 5 dag masła,
  • sól,
  • 5 dag słoniny,
  • zielona pietruszka,

warzywa, razem/kg:

  • 1 seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1­ marchew,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 kalarepa,
  • 1­ duża cebula,
  • 1 por,
  • ¼ kapusty włoskiej,

Przygotowanie:

  1. Kawałek mięsa wołowego z krzyżówki dobrze zbić, posolić, popieprzyć, trochę naszpikować słoniną, i odłożyć na pół godziny.
  2. W rondlu roztopić kawałek masła, położyć mięso, przykryć go z wierzchu pokrajanymi jarzynami, na które położyć jeszcze kawałek masła.
  3. Przykryć szczelnie pokrywką i wstawić w drugi rondel z gotującą się wodą.
  4. Gotować przez kilka godzin do miękkości, dolewając wody do drugiego garnka w miarę jej ubywania.
  5. Jeżeli dysponujemy specjalnym naczyniem do gotowania na parze, postępować zgodnie z instrukcją jego obsługi.
  6. Gdy sztuka mięsa będzie już miękka, wyjąć ją, pokroić skośne plastry, ułożyć na półmisku, rozgotowane jarzyny przetrzeć przez sito otrzymując w ten sposób sos, którym polewamy mięso na półmisku.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x