Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Sztuka mięsa w ziemniakach

Sztuka mięsa w ziemniakach


Mięso w ziemniakach to klasyczne obiadowe danie główne. Można je podać w zasadzie przy każdej okazji. Poznaj przepis jak je zrobić.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa bez kości,
  • 1 kg ziemniaków,
  • warzywa,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • ¼ szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 żółtka,
  • tarta bułka,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Mięso z mostka ugotować w rosole z warzyw, wyjąć i pokroić na drobne kawałki.
  2. Duże ziemniaki obrać ze skórki, wydrążyć w środku tak, aby ścianki były dość cienkie, posolić, obsuszyć w lnianej ściereczce usmażyć na rumiano.
  3. Dwie łyżki masła rozpuścić w rondelku, usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać resztę mąki, trochę śmietany i zagotować mieszając.
  4. Po wystudzeniu wbić żółtka, wymieszać i wypełnić tak otrzymaną masą wydrążone ziemniaki do mniej więcej ⅓ ich pojemności.
  5. Następnie powkładać do ziemniaków po kilka kawałków mięsa, zalać do pełna masą i obsypać tartą bułką, po czym ułożyć na brytfannie wysmarowanej masłem i wstawić na 15 minut do gorącego piekarnika.
  6. Sztuka mięsa w ziemniakach – przed wydaniem gotową potrawę zalać rumianym sosem z bulionem z kaparami lub cytryną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x