Mięso - potrawyPRZEPISY

Sztuka mięsa z ziemniakami w sosie koperkowym

Sztuka mięsa z ziemniakami

w sosie koperkowym z wołowiny z kością. Potrawa smaczna bowiem i pożywna. Gotowana wołowina jest mianowicie potrawą polecaną w różnych dietach.


Składniki:

  • 80 dag wołowiny (mostek, krzyżowa),
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • sól,
  • ½ liścia bobkowego,
  • 2 – 3 szt ziela angielskiegopieprzu,
  • ½ litra sosu koperkowego,

Przygotowanie:

  1. Mostek przerąbać w poprzek żeber na pasy o szerokości 8 – 10 cm, opłukać, włożyć do wrzącej, poprzednio osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem.
  2. Włoszczyznę umyć, następnie oczyścić, opłukać.
  3. Cebulę obrać, przekroić na dwie połowy, zrumienić, kładąc też przekrojem na gorącą płytę.
  4. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać włoszczyznę i cebulę, dogotować.
  5. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w bardzo grubą kostkę, następnie zalać wrzącą wodą, ugotować prawie na miękko, odcedzić.
  6. Przyrządzić również sos koperkowy.
  7. Do sosu włożyć ziemniaki, osolić, dogotować, dodać koperek, wymieszać ze śmietaną.
  8. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, pokroić w poprzek włókien na średniej grubości plastry lub na kawałki (z mostka, szpondra nie usuwać żeber).
  9. Mięso ułożyć na półmisku, zalać sosem z ziemniakami. Sztuka mięsa z ziemniakami jest gotowa do podania.
  10. Oddzielnie podać kiszone ogórki lub mizerię.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x